menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dünya Sevgililer Günü’nün ardından pırlanta ekonomisi – 2 sertifika işine yakınsak bakış

20 1
24.02.2025

Her ne kadar 2004’te hükümetler ve sivil toplum kuruluşlarının çabasıyla Kimberley süreci denilen bir çalışma kapsamında elmas arzının Afrika içi çatışmaların dışındaki kaynaktan geldiğine ilişkin sertifikalandırma başladıysa da bu kimilerine pek inandırıcı gelmiyor. Afrika’daki iç çatışmaların finansmanının ham elmas madenlerinden sağlandığı uzun süredir biliniyor. Dünyada geçerli iki sertifika var. Biri 2014 yılında, Federal Ticaret Komisyonu (FTC) (Federal Trade Commision), derecelendirme raporları yerine sertifika tanımının kullanılmamasını tavsiye eden elmas derecelendirme kalite yönergeleri yayınladı. ‍Böylece 2014 yılından sonra Uluslararası geçerliliğe sahip pırlanta ve mücevher derecelendirme kuruluşları (ABD merkezli GIA, Belçika merkezli Dünya Elmas Konseyi (HRD), yerli şirketimiz JTR vd.), gerçekleştirdikleri analizleri raporlarken “Pırlanta Derecelendirme Raporu” ve “Mücevher Raporu” tanımlarını kullanmaya başlamışlardır.

Pırlanta Derecelendirme ve Mücevher Raporu tanımları bir ürün üzerinde gerçekleştirilen test ve analizlerin özet bir bilgisini sunar niteliktedir.

Uluslararası Standartlar Organizasyonunun ISO 24016 “Mücevher, Kıymetli Madenler, Pırlantaların Derecelendirilmesi hakkında terminoloji, sınıflandırma ve test metodları” uluslararası standardının direktifleri incelendiğinde Pırlanta Sertifikası teriminin kullanılmadığı bunun yerine Pırlanta Derecelendirme Raporunun kullanıldığı görülmektedir. Uluslararası Pırlanta Konseyi (IDC) standartları da incelendiğinde Pırlanta Sertifikası tanımının kullanılmadığı bunun yerine Pırlanta Derecelendirme Raporu tanımının kullanıldığı görülmektedir.

Pırlanta laboratuvarlarında çalışan uzman gemologlar, pırlantaları ve mücevherleri derecelendirirken, laboratuvarın belirlediği derecelendirme standartları ve kılavuzlarına uyarlar. Pırlantanın her bir özelliğinin (4C) derecelendirilmesi için kural setleri ve referansları bulunmaktadır ve derecelendirme sonuçlarını bu karar setlerine uygun olarak gerçekleştirirler.

Pırlanta derecelendirme raporu, pırlanta raporu ve pırlanta sertifikasının aralarında fark var mıdır? Mücevher Raporu ve Mücevher Sertifikası arasında fark olmadığı gibi, Pırlanta Derecelendirme Raporu, Pırlanta Raporu ve Pırlanta Sertifikası arasında da bir fark bulunmamaktadır. Pırlanta raporlarını bu kadar önemli yapan nedir? Bir pırlantanın derecelendirme raporu onun kimliği gibidir. Gemologlar bir pırlantayı, onun kesim açılarından, doğal izlerinden ve kemerindeki lazer markalamasından kolaylıkla tanımlayabilirler. Her pırlanta tektir, bir pırlanta bir pırlantanın asla birebir aynısı olmaz. Pırlanta Raporu (Pırlanta Sertifikası) bir elmasın tüm niteliklerinin belirlenerek raporlanması ile oluşturulur. Bu kapsamda bir pırlantanın 4C özelliklerinin (Karat, Renk, Berraklık ve Kesim) yanı sıra incelenen pırlantanın doğal olup olmadığı yani dünyanın derinliklerinde mi yoksa laboratuvar ortamında mı oluştuğunu tespit eder ve ayrıca oluşumundan sonra niteliklerini geliştirmek üzere çeşitli işlemlere tabi tutulup........

© Aydınlık