menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Stalin ile en tehlikeli okul yolları

13 1
02.02.2025

Geçen haftaki yazımızda dünyamıza Dingo’nun ahırı gibi demiştik ya, son yedi gündür ortaya dökülen haberler, hem bizi haklı çıkarmaya devam etti, hem de dünyanın ahırlık dozunu artırdı. Hepsinin üzerine de yeni ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazzelileri Mısır ve Ürdün’e zorunlu sürgün gönderme arzusu gelince, ortalık Teksas’taki kovboyların binlerce angusun pislediği ahırlarına dönüştü.

Biz de bu hengâme içinde, kendimize huzurlu bir köşe bulabilmek için, iki şey yapmakta karar kıldık. Birincisi uzun süredir okumak istediğimiz Stalin’in devrimcileşmesi süreci ile ilgili olan hayat hikayesini sesli bir kitaptan dinlemekti. (Devrimci Stalin: 1879-1929, Robert Tucker). Büyük bir zevkle onu yaptık ve çok da tavsiye ettiğimizi ifade edelim bu arada. Gürcistan’ın küçücük Gori şehrinden yola çıkan bir fakir çocuğunun dişi ve tırnağı ile Sovyet devriminin tam ortasında yer alması ve devrimin önderi olarak Sovyetler Birliği’nin en tepesine tırmanması öyle her gün rastlanabilecek bir hikâye değil elbette. 49 adet “sol” fraksiyona sahip olmakla övünmek mi, dövünmek mi gerektiğini hâlâ tartışan bir ülke olan Türkiye’de, devrimci siyaset nasıl yapılır konusunda, Stalin’in hayatı bir örnek hayat hikâyesidir bizce. Hatta Gürcü yazar Alexander Kazbegi’nin roman kahramanı olan Şeyh Şamil’in askeri Koba’nın adından, devrimci faaliyetlerinde kullanmak üzere ilham aldığını da eklersek, Stalin’in bizlerle olan bu ilginç bağlantısını da anmış oluruz.

Sadece Ekim Devrimi’nin liderlerinden olarak değil, devrimden sonra Lenin, Bukharin, Zinoviev, Troçki, Plehanov, Kamanev, Molotov gibi diğer Sovyet liderleri ile olan ilişkileri, ideolojik mücadeleleri, bu uğraş içinde yarattığı siyasi teoriler ile yeni neslin mutlaka incelemesi gereken bir yaşam olmuştur Stalin’in yaşamı. Bizdeki biraz yorgunluk belirtileri gösteren eski devrimciler için ise, bu yolda yorulmanın kabul edilemeyeceğini ve yolun sonuna kadar dipdiri kalmak gerektiğini en iyi anlatan bir örnek hayat hikâyesi onunkisi. İnsanın devrimcilik ile ilgili olan iştahını arttırarak geri getiren bir okuma. Şiddetle tavsiye edilir.

Stalin’in devrimci hayatını dinleyip ara verdiğimiz zamanlarda ise, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada içinde boğulmakta olduğumuz küresel kapitalist para kültürün içinde, büyük mücadelelerle hayatlarını kurmaya çalışan insanları anlatan iki belgesele de rastladık. “İnsanı anlamak hayatı anlamaktır” sloganı ile yayın yapan TRT Belgesel’de sürekli olarak yayınlanan ve bölümlerinin........

© Aydınlık

Get it on Google Play