menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hint-Pak-Türk hattında kelebek etkisi!

17 1
18.05.2025

KENDİ dertlerimizle uğraşırken, konuda-komşuda neler olup bittiğini takip bile edemez hale geldik.

Tarihin belirli zamanlarında, olaylar o kadar hızlı gelişiyor ki, sanki tek bir yerden düğmeye basılmış gibi, birdenbire her taraf alevlerin altında kalıyor.

Şimdilerde “kelebek etkisi” diye romantik ve şiirsel olarak adlandırılan, bizlerin ise “diyalektik materyalizm” adı altında, siyasi hayata başladığımız günlerdeki ilk eğitim konusu olarak işlediğimiz bu ilginçlik, belki de tüm bu olanları ve olacakları açıklamaya yeterli olacaktır.

Konuyu hem bizdeki PKK’nın feshine hem de komşularımız Pakistan ile Hindistan arasındaki “savaşçık’a” getirip, daha da genişleterek açıklayalım öyleyse. Çünkü hemen her ülkede, bizim sorunlarımıza benzeyen ya da benzetilen etnik kökenli ve çok uzun süren sorunlar bulunmakta. Myanmar’dan tutun Pakistan’a, İran’dan tutun Ruanda’ya, her yerde hem de son 300 senedir bitmeyen bir etnik dalgalanma bulunmakta. Hafızamızda kalan isimleri ile Belucistan Kurtuluş Ordusu, Tamil Kaplanları, ETAN East Timor örgütü, Arakan Kurtuluş Ordusu, Arnavut Kurtuluş Ordusu, dört ülkedeki PKK uzantıları gibi onlarca örgüt, genellikle de Batı’nın yönlendirmesi altında bu etnik dalgalanmaların parçası oldular. Aslına bakarsanız bu 300 senelik tecrübe, bize bu tür etnik sorunların çıkış nedeni konusunda da ipuçları sunmakta. Dünya ülkeleri, son 300-400 senedir, Batı dünyasının önce sömürgeci, sonra da emperyalist yönetimlerinin sultası altında, yolunu bulmaya çalışmakta. Ve 2025 senesinde şahit olduğumuz tüm etnik kaynaklı iç problemlerin yaratılış sebebini de bu tarihi gerçeğe yüklemek hiç de yanlış olmayacaktır. Zaten bu sorunların yaratıcısı, propagandacısı ve sürdürenleri de aynı kaynaklardır. Yaptıklarını da Wilson Prensibi, Monroe Doktrini, Birleşmiş Milletler, NATO gibi teorik ve pratik kılıflara uydurmanın da ustası olmuşlardır.

İşte

© Aydınlık