menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yeni kültür: Yaşamdaşlık 2

15 1
13.01.2025

Yıla “Yeni ve daha güzel bir kültür nasıl üretilir” sorusuyla girdim geçen hafta, bireysel hırsların ve paranın yerini yaşamdaşlık, paylaşım, yardımlaşma alabilir mi sorusunu Prof. Dr. Türker Kılıç’ın bu konudaki kitabına değinerek, kaynak göstererek dile getirdim. Aynı kitap ve düşünceyle, Prof. Dr. Türker Kılıç ile bu hafta devam ediyorum.

“Beynin sisteminin her parçası ve zihin olarak isimlendirdiğimiz çıktısı, bedenin ve onun fiziksel, sosyal ve kültürel çevresinin derinliklerinde yer almaktadır. Bedenin 37 trilyon hücresinin her birindeki milyar kadar molekül, içine var olduğumuz yaşam ile uyumla dans etmektedir. Bizler evrenin gözlemcileri değil, onun ayrılamaz parçalarıyız.

Her canlı, hayat içinde kendine özgü sonsuz-boyut yaşantı modelleri inşa eder ve bu dünyadaki varoluşunu hayatta tutmak için kaç bilgi örüntüsü gerekiyorsa o kadar derinlik ve çeşitlilikte zekâ ve yaratıcılık (özyaratım) ürünü vermeye çalışır” diyor Kılıç.

“Yaşam ağının sonsuz zenginlikteki (ve derinlikteki) etkileşimle insan zihnini de bu kadar kendine özgü ve özel yapan, bağlantısallığı yani bilgi işleyebilme gücüdür. Beynin sonsuz boyutlu ağsal yapısı, oluşturduğu zihnin parçası olduğu sonsuz boyutlu yaşamı taklit ederek mümkün olan en derin ve zengin modellemeyi yapacak şekilde evrilmiştir” diye ekliyor.

Kılıç, “Merak, yaşamı oluşturan enformasyon ağlarının, zihin ağları şeklinde yeniden modellenmesi sürecidir. Merak'ın İngilizcesi........

© Aydınlık


Get it on Google Play