menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Avrupa'da Trump korkusu ve Elon Musk hayaleti

6 1
13.01.2025

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 6 Ocak Pazartesi günü Elysee Sarayı'nda düzenlenen büyükelçiler konferansında yaptığı konuşmada, adını vermeden Elon Musk ile ilgili şöyle dedi: “Kim hayal edebilirdi ki? 10 yıl önce, dünyanın en büyük sosyal ağlarından birinin sahibinin yeni bir uluslararası gericiliği destekleyeceği ve Almanya da dahil olmak üzere seçimlere doğrudan müdahale edeceği söylenseydi, bunu kim hayal edebilirdi?”

Macron’un bu sözleri aslında bir şaşkınlığın ifadesiydi.

Son günlerde, gelecekteki ABD Başkanı Trump yönetiminde “hükümetin verimliliğinden” sorumlu bir komisyonun başkanı veya bakanı olarak yer alacak olan Elon Musk, 23 Şubat'ta yapılması planlanan genel seçimlerden önce Almanya Alternatif Partisini (AfD) destekleyen çok sayıda açıklamada bulundu. Başbakan Olaf Scholz’a “deli”, “beceriksiz aptal” ve Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'e “anti-demokratik bir zorba” demesi tepkilere neden olmuştu. Ardından İngiltere Başbakanı Keir Starmer’i ağır ithamlarla ve hakaretlerle hedef aldı. Starmer'in başsavcıyken çocuk istismarı olaylarını yeterince soruşturmayan, toplu tecavüz olayını yıllardır örtbas eden “Aşağılık biri olduğunu” söyledi.

Macron’un yukardaki açıklaması tartışmaları yeniden alevlendirdi. Romain Herreroshuffingtonpost.fr sitesindeki “Donald Trump ve Elon Musk provokasyonlarını artırıyor. Fransa ve Avrupa ne yapabilir?” başlıklı yazısına şu soruları sorarak başlıyor: “Kanada'yı ilhak etmeyi düşünen seçilmiş bir Amerikan başkanına karşı ne yapmalıyız? Donald Trump'ın Grönland'ı Danimarka'dan koparma arzusunun Avrupa Birliği için yarattığı tehdide nasıl yanıt vermeliyiz? Müttefiklere, İngiliz hükümetine ve Alman yöneticilere cepheden saldıran Elon Musk'ın bariz istikrarsızlaştırıcı eylemlerine nasıl yanıt vermeliyiz?” dedikten sonra çeşitli diplomat, uzman ve gazetecilerin endişelerini ve korkularını aktarıyor: Fransa'nın eski ABD Büyükelçisi Gérard Araud X’de yaptığı paylaşımda "ABD ile ilişkileri medeniyet ve varoluş temelli olan Avrupalılar, Trump ve Musk'ın giderek artan kışkırtıcı açıklamaları karşısında şaşkına dönmüş durumdalar. Bunun sadece lafta kalmasını umuyorlar” diye yazdı. Avrupa Düzenleme Merkezi'nde (Cerre) dijital mevzuat uzmanı olan Alexandre de Streel AFP' ye verdiği demeçte, “Trump ve Musk ile doğrudan mücadele etmek istemediğimize şüphe yok, çünkü tepkilerden korkuyoruz ” dedi. İngiliz gazeteci Edward Luce (eski bir Beyaz Saray muhabiri) Financial Times için kaleme aldığı bir makalede durumu şöyle özetliyor: “Avrupa'nın alışkanlığı her zaman en iyisini ummak olmuştur. Bu kez en kötüsüne hazırlanmalı.”

AB ülkeleri, Trump’ın göreve başlamasıyla birlikte, Washington'un Ukrayna'ya yardım etmeyi bırakacağından, Kiev’in Rusya’yı vurmak için Batı füzelerini kullanmasına karşı çıkmasından, Avrupa’yı dışlayarak Putin ile anlaşmasından ve güvenliklerini sağlamak için artık yanlarında olmayacağından korkuyor. Ayrıca Trump’ın, seçim kampanyasında açıkladığı gibi Avrupa'dan ithal edilen ürünlere uygulanan gümrük vergilerini arttırmasından da endişe ediyorlar. Ve hatta Trump, Avrupalı müttefiklerini NATO'yu terk etmekle tehdit etmekten çekinmiyor.

Fransız devlet radyosu France Info “Donald Trump'ın daha Beyaz Saray'a resmen girmeden Avrupalılar üzerinde baskı kurduğunu ve NATO müttefikleri olarak askeri harcamalarını ciddi ölçüde arttırmaları çağrısında bulunduğunu söylemek gerekir. Ya da Avrupa ürünlerine uygulanan Amerikan gümrük vergilerinin arttırılması tehdidini savurarak. Ve bu çok yönlü baskı stratejisi meyvelerini veriyor gibi görünüyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

Le Monde’un AFP’ye dayandırdığı haberinde, Fransız Dışişleri Bakanına Elon Musk'ın yanı sıra ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın Danimarka'ya bağlı........

© Aydınlık