Yoldaş DNA ile tarihin en uzun seyahati
İnsan, doğa, rekabet gibi alanlarda yapılan araştırmaları inceliyorum bir süredir. Okurlarımıza günümüz dünya şartlarında ülkeler ve sistemler arasındaki rekabet düzlemlerini çeşitli başlıklar altında bir yazı serisi kıvamında aktarmaya çalışıyorum. İnsan zihninin toplumsal bağlantısallığın etkisinde, genetik miras, yaşantılar ve deneyimlerle şekillendiğine yönelik çok sayıda bilimsel yaklaşım bulunmaktadır. Bizler bir genetik mirasın temsilcileriyiz. Asırlardır yaşam sürdüğümüz coğrafyaların, göçlerin, doğa ile diğer canlı yaşam ile mücadelemizin bir sonucuyuz. Yaşayan bir bilinciz. Hatta bir yaşama bilinciyiz. Ölçülmesi olanaksız zaman derinliklerinden, ölçülebilir zamanlara varan bir yaşama bilincinin en güçlü temsilcileri olarak topluluklar oluşturuyor, sistemli bir şekilde yaşamaya devam ediyoruz. Önceki yazılarımızda ekonomik sistemlerimizin rekabeti ve ülkelerin bu rekabet için örgütlenme biçimlerine değinmiştik. İncelemelerimin sonucunda rekabet düzleminin bir alanına daha değinmem gerektiğini algıladım. Sistemlerimiz, ülkelerimiz, ideolojilerimiz, insana ait türlü meziyetlerimiz rekabet halindeyken daha kökte bir parçamız olan genetik istikametimizin bu rekabetin dışında olamayacağını düşündüm. Haklı mıyım, değil miyim zamanla genetik bilimcilerimizin rehberliğinde anlayacağız.
Haplogruplar, genetik aileler olarak düşünebileceğimiz gruplardır ve insanların atası konusundaki bilgilerini ortaya çıkarmak için kullanılan bir anahtardır. Bu kavram, evrim biyolojisi ve antropolojide kullanılır ve insanların tarihî göçleri ve soykütükleri hakkında fikir edinmemizi sağlar. Haplogrup, "haplo-" (tek) ve "grup" ifadelerinden türetilmiştir. Haplogruplar, DNA'nın belirli bölümlerinde bulunan değişikliklere (mutasyonlara) dayanır. İki temel türde haplogrup vardır: Y-DNA VE Mitokondrial DNA.
Y-DNA Haplogrupları, sadece erkek bireylere aktarılır çünkü Y kromozomu sadece erkeklerde bulunur. Bu, erkek hatlarının soyunu takip etmemizi sağlar. mtDNA (Mitokondrial DNA) Haplogrupları ise sadece anneden çocuklara aktarılır. Bu nedenle, dişi hatlardaki soyu izlemek için kullanılır. Haplogruplar kendi aralarında "rekabet" yapmıyorlar, çünkü bunlar sadece genetik işaretlerdir ve bilinçsizdir.........
© Aydınlık
