Teknikten Teknolojiye
Bilgi önemlidir ve devletler, çeşitli bölgesel ve ulusal çıkarları korumak için bilginin hareketini yönetmek zorundadır. Bilginin düz bir dünyada ulusal sınırlar tarafından engellenmeden kendi kendine dolaştığı görüşü bir efsanedir. Bilginin uluslararası hareketi, müzakere, uyum ve bölgesel bağlamların özgün yapılarına “adaptasyon” gerektiren sosyal bir başarıdır.
Bilginin değeri toplum üzerindeki etkisiyle ilişkilidir. Daha güçlü bir anlatım olacağını düşündüğüm haliyle, bilginin değeri maddeyi değiştirme gücünde saklıdır. Maddemiz toplumsa, bilgi toplumu değiştirme bilgisidir. Toplumda aksayan bir şeyler olmalı ki değiştirme, dönüştürme yolu açılmalıdır. Toplumu dönüştürecek bilgiye sahip olanlar tarihin uygun zamanında öne çıkarak milletlerinin önderliğini alıyorlar.
Anadolu medeniyetlerinden Frigya’nın kralı Midas, elinin dokunduğu her nesneyi altına çevirmesiyle mitolojik kaynaklarda yer almıştır. Hikâyenin tamamını yazmayacağım ancak Midas’ın bir fani olarak dokunduğu her şeyi altına dönüştürmesi başlarda bir tanrı hediyesi olarak anlaşılsa da günlük yaşamını zorlaştırdıkça bir lanete dönüşmüştür.
Günümüzde “teknoloji” kavramı dünyanın gündemini belirleyen ana tartışma konularından biridir. Tartışmalar doğrudan teknoloji adıyla yapılmasa da konular dönüp dolaşıp ülkelerin birbirleri üzerindeki teknoloji üstünlüğünde toplanmaktadır. Tarım konusu açılır, başlar tartışma korosu falanca ülke şu yöntemi, şu teknolojiyi kullanıyormuş söylentilerine. Savunma sanayi, eğitim, ulaşım… liste uzar gider.
Beklenti Midas’ın beklentisi gibidir, teknolojinin elleri değse de şu dünya altına dönüşebilse. Yapay zekadan beklentiler de bu kıvamda ilerliyor.
Önümüzdeki yazımızda teknikten teknolojiye varan süreçleri incelemeye devam edeceğiz. Anlatılanlar bittiğinde bizi günümüzde içine çekildiğimiz teknoloji tuzağının görünen bölümleri karşılayacak. Önlemler ve hedeflerimizi tartışacağız. Bu hafta kavram tartışması yapacağız.
Teknoloji kavramını tartışırken bir de bu kavrama akademiden bazı itirazlar vardır. Georgia Teknoloji Enstitüsü hocalarından Eric........
© Aydınlık
visit website