Hürriyet ve İstiklal Vaizi Mehmet Âkif Ersoy
İstiklal Marşı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli toplantısında kabul edildi. İstiklal Marşı’nın kabulünün 104. yılını kutladığımız bugünlerde bu muazzam şiiri yazan millî şairimiz sadece şiirleri, yazıları vaazlarıyla değil vatan sevgisi ile de gönüllerimizde yer etmiştir.
30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile Osmanlı Devleti’nin mağlubiyeti resmen kabul etmesinin ardından İtilaf Devletleri, Anadolu’ya işgale başladı. 15 Mayıs 1919’da İzmir, 16 Mart 1920’de İstanbul resmen işgal edildi. Âkif, Osmanlıyı İstanbulsuz bir Anadolu’ya hapsetmek için başlayan işgal döneminde vatan ve millet şuurunu geniş halk kesimlerinde uyandırmış, orduların toplanmasını sağlamıştı. Bayezid Cami, Fatih Cami, Süleymaniye Cami, Kastamonu Nasrullah Cami’nde, Balıkesir Zağanos Paşa Cami’nde, Ankara Hacı Bayram Cami’nde verdiği vaazlarla halkta büyük bir coşku yarattı.
Kurtuluş mücadelesini camilerde başlatan Âkif, konuşmalarıyla halkı, kardeşliğe, birliğe, vatan sevgisine davet etti. Balkan Harbi ardından, I. Dünya Harbi’nde vatan parçalarını teker teker elimizden koparılırken Âkif; söylevleri, yazıları ve şiirleriyle karşı çıktı, tek ses, tek yürek oldu. Savaş birçok cephede tüm hengâmesi ile devam ederken kalem ve kelam ehli bir aydın olarak hem savaşan askerlere moral vermeye, hem de milletin şuur düzeyini yükselterek cepheye katkı sunmaya çalışıyordu.
İstiklal şairi, veterinerlik, Teşkilat-ı Mahsusa ve milletvekilliği gibi resmî kimliği ile tanıdığımız Âkif, mükemmel bir hatip ve vaizdi. Balkan Harbi’yle başladığı vaazları İstiklal harbiyle devam eden şairin İstanbul Bayezid, Fatih ve Süleymaniye Cami ile Kastamonu ve Balıkesir’de verdiği vaazlarına kısaca değinelim.
Âkif, Bayezid Cami vaazında İslam âleminin başına gelen felaketlere sebepleri ile anlatır. İlahi emirlere uymanın faydalarından bahseder. Bugünkü musibetlerin ilk kaynağı olan........
© Anayurt
