menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Deprem riski neden yeterince ciddiye alınmıyor?

14 0
14.05.2025

Bugün bu problemi yeterince ciddiye almayan aslında kim, onu anlamaya çalışacağız.

Önce bilim insanlarının görüşlerini inceleyerek başlayalım.

Yerbilimciler; İstanbul’da depremin mutlaka olacağını ancak zaman aralığı ve magnitüd aralığı vermek dışında, gün, saat ve dakika veremedikleri için bence hafife alınıyorlar.

Zira, Üşümezsoy Hoca dışında hiçbir yerbilimci İstanbul’da yıkıcı bir deprem olmayacak demiyor.

Bana göre, 1766 fay segmenti üzerinde batı yönlü Mw:6,7 yada doğu yönlü Mw:7,2 deprem olma ihtimali halen ciddiyetini koruyor en son İTÜ’nin Mw:6,2 depremi için yapmış olduğu ön değerlendirme raporu da bu riske karşı uyarıda bulunuyor zira 1766 fayı üzerinde 259 yıldır yıkıcı deprem olmuyor ve bu fayın kırılma periyodu 250-280 yıl aralığında. Yani aslında İstanbul’un hala gerekli önlemleri almak için zamanı var.

İnşaat mühendisi hocalar; İstanbul’un mevcut yapı stoğunun 1,2 milyon olduğunu bu binaların p’inin 2000 yılı öncesi yapılan eski tip zemin etüdü olmayan mühendislik hizmeti almamış binalar olduğunu ancak bu yapı stoğunun 245 bin binasının, ağır hasar ve yıkım tehlikesi altında olacağını bu durumda yaklaşık 5 milyon insanın hayati tehlike altında olduğunu bu nedenle binaların deprem analizi yapılarak ya güçlendirilmesi gerektiğini ya da eğer........

© Analiz