menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Küreselleşme 2.0: Ekonomi sınırları nasıl yeniden tanımlıyor?

6 0
20.03.2025

Bence bu ulus devletler için olumlu mu, yoksa olumsuz mu oldu ayrı bir araştırma konusu durumundadır. Ticaretin serbestleştirilmesi, teknolojik ilerlemeler ve çokuluslu şirketlerin yükselişiyle yönlendirilen ilk küreselleşme dalgası, 20. yüzyılda dünya ekonomisini yeniden şekillendirmiştir. Ancak 21. yüzyıla doğru ilerledikçe yeni bir çağ ortaya çıkmaktadır: Küreselleşme 2.0. Bu sonraki aşama yalnızca ticareti genişletmek veya işgücünü dış kaynak kullanmakla ilgili değildir; geleneksel ekonomi, politika ve kimlik kavramlarına meydan okuyan şekillerde sınırları yeniden tanımlamakla ilgilidir.

Küreselleşme 2.0'ın kalbinde dijital devrim yer almaktadır. İnternet, bulut bilişim ve blok zinciri teknolojisi gerçek anlamda sınırsız bir ekonomi oluşturmuştur. Amazon, Google ve Alibaba gibi şirketler, fiziksel olarak var olma ihtiyacı duymadan dünyanın her köşesindeki müşterilere ulaşarak küresel ölçekte faaliyet göstermektedir. Benzer şekilde, uzaktan çalışma popülerlik kazanmış ve işletmelerin kıtalar arası yetenek havuzlarından yararlanmasını sağlamıştır. Bu değişim, yerel ve küresel ekonomiler arasındaki çizgileri bulanıklaştırmıştır, çünkü bir ülkedeki çalışanlar artık evlerinden hiç çıkmadan başka bir ülkedeki projelere katkıda bulunabilmektedir.

Kripto paralar ve merkezi olmayan finans (DeFi) da finansal sınırları yeniden tanımlamaktadır. Bitcoin, Ethereum ve diğer dijital paralar, merkez bankalarının ve hükümetlerin kontrolü dışında faaliyet göstererek ulusal sınırları aşan yeni bir finansal ekosistem yaratmaktadır. Bu, finansal katılım ve inovasyon için........

© Analiz