menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ukrayna’nın Rusya’ya İHA saldırısı, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda yeni aşama mı?

12 0
05.06.2025

Kırklareli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muharrem Ekşi, Ukrayna'nın Rusya'daki stratejik hedeflere yönelik düzenlediği İHA saldırılarının diplomatik çıktılarını ve Türkiye'nin Rusya-Ukrayna ateşkes müzakerelerindeki rolünü AA Analiz için kaleme aldı.

***

Ukrayna’nın 1 Haziran 2025 tarihinde Rus topraklarına yönelik insansız hava aracı (İHA) saldırıları, basında büyük yankı uyandırdı. Çünkü Ukrayna’nın bu saldırıları hem zamanlama hem de kapsam ve kapasite bakımından dikkat çekici. Rus ve Ukraynalı heyetler arasında Türkiye arabuluculuğunda İstanbul’da gerçekleştirilecek görüşmelerden bir gün önce düzenlenen büyük çaptaki bu saldırılar zamanlama bakımından manidar.

Ateşkes ve barış görüşmeleri öncesi gerçekleştirilen bu İHA saldırıları, görüşmelerin başlamadan akim kalmasına da yol açacak nitelikte. Görüşmelerin gerçekleşmesini engelleyecek nitelikteki bu saldırılara rağmen 2 Haziran’da Rus ve Ukrayna heyetleri arasında başlayan görüşmeler, dostlar alışverişte görsün kabilinden düzenlenmekle birlikte tarafların kamuoylarına barış yanlısı görüntü verme algısına yol açıyor. Ayrıca tarafların saldırılar nedeniyle planlanan İstanbul görüşmelerine katılmalarında Türkiye’yi küstürmeme gayretini de eklemek gerek. Zira her iki taraf da Türkiye’nin savaş boyunca izlediği denge siyasetini ve barış çabalarındaki samimiyetini takdir etmenin sonucu olarak görüşmelere devam etme kararlılığını gösteriyorlar.

Basına yansıyan iddialara göre Ukrayna’nın yaklaşık 1,5 yıldır hazırlığını yaptığı ve 5-6 bin kilometre uzaklıktan Rus hava ve deniz üslerine yönelik saldırılarla 40’tan fazla uçak ve deniz filosuna zarar vermesi, başlı başına savaşta gerilimi tırmandırma ve Rusya’nın saldırılarına misilleme anlamı taşıyor. Ukrayna’nın tır ve kamyonlara yüklediği konteynırlar içindeki İHA'ları Rusya içlerine kadar sızdırabilmesi, stratejik hava ve deniz üslerine yönelik saldırıları, istihbarat ve askeri taktik bakımından dikkat çekici.

Zaten Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başından itibaren ABD ve İngiltere başta olmak üzere Avrupalı devletlerin Ukrayna’ya sağladığı silah, mali ve istihbarat desteği kamuoyunda bilinen bir gerçeklik. ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim öncesinde dile getirdiği "Savaşı bitireceğim" ve "Ben olsaydım bu savaş çıkmazdı" şeklindeki söylemler, iktidara geldikten sonra ABD’nin Ukrayna politikasını değiştirmesiyle savaşta bir kırılma yaşatmış ve başlangıçta taraflar........

© Anadolu Ajansı Analiz