Trump-Musk çatışması: Güç savaşı mı, sistem krizi mi?
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenay Babaoğlu, ABD Başkanı Donald Trump ve Elon Musk arasındaki çatışmanın perde arkasını AA Analiz için kaleme aldı.
***
ABD kamuoyu, 5-6 Haziran 2025 tarihlerinde Başkan Donald Trump ile Elon Musk arasında patlak veren sert bir söz düellosuyla sarsıldı. Seçim döneminde birbirini destekleyen iki dev figür, sosyal medyada birbirlerini hedef aldı. Bu kavgayı sadece Trump'ın trilyon dolarlık vergi indirimi planı ya da Musk'ın ekonomik eleştirileriyle açıklamak yetersiz olur. Ortada daha köklü bir sorun var. Devletler ile teknoloji devleri arasında yüzeyin altında kaynayan güç mücadelesi, bu sorunun temelini oluşturuyor. 28 Ocak 2025'te yayınlanan analizde de bu çatışmanın geleceği hakkında değerlendirmelerde bulunmuştuk. [1] Peki, bu düellodan hareketle çatışmanın ana saiki nedir ve bu mücadele nereye varabilir?
Trump ve Musk ilişkisi, devlet ile teknoloji devleri arasındaki gerilimli dansın bir özeti. Hikaye, 2017'de Musk’ın, Trump'ın Paris İklim Anlaşması'nı terk etmesine karşı çıkıp istifa etmesiyle başlamıştı. Bu tepki, çevre duyarlılığından çok devlet teşviki alan enerji yatırımlarına olan bağımlılığa işaret ediyordu. Bu dönemde Trump, Musk'ı hem övmüş hem de kişiliğine yönelik alaycı yorumlar yapmıştı. 2024 seçimlerinde ise ikili yeniden yakınlaştı. Musk, Trump'a hem mali destek sağladı hem de X platformunu propaganda aracına dönüştürerek aktif siyasi bir aktöre evrildi. Bu destek, Musk'ın Hükümet Verimliliği Departmanına (DOGE) atanması ve yönetimde doğrudan yer almasıyla taçlandırıldı.
Kurulan ittifak, teknoloji şirketlerinin devletle simbiyotik ama çatışmalı ilişkisinin bir yansımasıydı. Aynı dönemde diğer teknoloji devleri de Trump ile kurulan ittifaka dahil oldular. Bu büyük ittifak, Trump'a yönelik destek açıklamalarıyla alenileşti ve Trump tarafından açıklanan yeni teknolojilere yönelik teşviklerle perçinlendi. Ancak Musk'ın doğrudan Trump yönetiminde yer almasıyla birlikte devleti "verimli" hale getirmek adına binlerce kamu çalışanını işten çıkarması, farklı federal kurumları kapatması, gizliliği yüksek verilere erişim sağlaması gibi adımları kamuoyunda sermaye gücünün siyasi nüfuza dönüştürme girişimleri........
© Anadolu Ajansı Analiz
