menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Deniz harp harekat trendleri ve Türk donanma projeleri

6 1
04.02.2025

Hudson Enstitüsü Kıdemli Analisti Dr. Can Kasapoğlu, Türkiye’nin donanmasını güçlendirmek için hayata geçirdiği projeleri AA Analiz için kaleme aldı.

***

Deniz harp ve harekat ortamı giderek daha karmaşık ve tehlikeli bir hal alıyor. Rusya Ukrayna Savaşı’nın Karadeniz sahasında silahlı insansız deniz araçlarının (SİDA) ve gemisavar füzelerinin, Rus Karadeniz Donanması’nı nasıl zor durumda bıraktığını gördük. Nitekim, Sancak Gemisi Moskova Kruvazörü, harbin ilk ve en sansasyonel zayiatlarından biri oldu.

Diğer yandan, Yemen Husi tehdidinde ön plana çıkan asimetrik kabiliyet, özellikle jeopolitik kilit noktalarında, uluslararası deniz taşımacılığını felce uğratabilecek bir kapasite ortaya koydu. Ticaretin büyük kısmı halen denizler aracılığıyla yapılıyor. Bu süreçte, Türk ticaret gemileri de zaman zaman Husi saldırılarına uğruyor.

Denizlere ve geçiş noktalarına hakimiyet küresel dominasyonun en önemli boyutlarından biri olmayı sürdürüyor. Son olarak gelişmeleri izlerken en ciddi çekişmenin Asya Pasifik’te gerçekleştiğinin altını çizmek gerekiyor. Tayvan ise, Asya Pasifik’in en ciddi parlama noktası olarak öne çıkıyor.

Dünyada tüm bunlar yaşanırken, NATO üyesi ülkeler içinde Türkiye, yürüttüğü donanma modernizasyonuyla öne çıkan askeri aktörlerden biridir. 31 yeni harp gemisi projesinin başarıyla tamamlanması halinde Ankara, Akdeniz’deki en yetenekli muharip kapasitelerden birine, hatta muhtemelen envanter bakımından en geniş donanmaya sahip olacaktır. Elbette sınırlı bir makalede tüm gelecek Türk harp gemilerine ve kategorilerine yer veremeyeceğiz. Ancak, öne çıkan projelere yakından bakmakta fayda var.

Türk Deniz Kuvvetleri modernizasyonunda göze çarpan ilk husus, su-üstü deniz harp kabiliyeti çerçevesinde, fırkateyn envanterinde ciddi bir yükseliş trendidir. Zira Türkiye, toplamda 4 parçadan müteşekkil Ada sınıfı korvet grubuyla elde ettiği sınai ve askeri tecrübeyi, 5. platformdan itibaren İSTİF sınıfı fırkateyn’e teşmil etti. Geçtiğimiz yıl Türk Deniz Kuvvetleri envanterine giren TCG İstanbul (F-515) yeni fırkateyn ailesinin ilk üyesiydi ve bunlara müteakiben 7 platform daha üretilecek.

İSTİF sınıfı fırkateyn üretim kapasitesinin bir niteliği daha var; Türkiye, sözü edilen harp gemilerinin bir kısmının üretimini özel tersanelerde yapacak. Tersane alt yapısı ve gemi üretim endüstriyel kapasitesi, 21. yüzyılda küresel güç mücadelesinin en kritik veçhelerinden biridir. Nitekim, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) strateji çevrelerinde en çok tartışılan hususların başında, Çin’in devasa tersane ve harp gemisi üretim kabiliyeti bulunuyor.

Bir diğer kritik gelişme de milyarlarca dolarlık proje hacmiyle denizaltı segmentinde yaşanıyor. Türkiye,........

© Anadolu Ajansı Analiz