Suriye'de yeni dönem bölgesel entegrasyonu güçlendiriyor
AA Akademi Müdür Yardımcısı Dr. Bilgay Duman, geçtiğimiz günlerde Amman'da gerçekleşen Suriye ve Komşu Ülkeler Toplantısı'nın önemini ve Türkiye'nin Orta Doğu'da istikrarın sağlanması için attığı adımları AA Analiz için kaleme aldı.
***
Suriye’de yaşanan iç savaşın on yılı aşkın süre devam eden yıkıcı etkileri yalnızca Suriye’nin iç yapısını değil, komşu ülkelerin güvenlik mimarisini, ekonomik dengelerini ve jeopolitik hesaplarını da değiştirmişti. Ancak son dönemde bölgesel aktörlerin Suriye’ye yönelik yaklaşımlarında yeni bir sayfa açılmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde Amman’da gerçekleştirilen Suriye ve Komşu Ülkeler Toplantısı bu dönüşümün bir göstergesi olarak okunabilir. Yeni dönemde bölgedeki güçlerin ve uluslararası aktörlerin uzun süredir benimsediği izolasyon ve kriz yönetimi anlayışı yerine, pragmatik işbirliği ve entegrasyon eksenli yeni bir jeopolitik hat inşa ediliyor.
Suriye’nin yeniden inşası ve güvenlik eksenli düzenlemeler artık sadece bir iç mesele değil. Türkiye, Ürdün, Irak, Lübnan ve Suriye’nin ortak bir bildiriyle terör örgütü DEAŞ’a karşı operasyon mekanizması kurma kararı alması, bölgenin güvenlik perspektifinin değiştiğini gösteriyor. Uzun yıllar boyunca farklı pozisyonlarda bulunan aktörler, artık ortak tehdit algısı üzerinden bir araya gelme noktasına ulaşıyor. Bu durumun birkaç temel nedeni var:
Bölgesel entegrasyon sürecinde dikkat çeken bir diğer gelişme ise Suriye’nin İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) dönüşü oldu. Suriye’nin 13 yıl önce askıya alınan üyeliği, 7 Mart’ta Cidde’de gerçekleştirilen 57 üyeli İİT toplantısında iade edildi. 2012’de iç savaş nedeniyle örgütten dışlanan Suriye’nin yeniden İİT’ye kabul edilmesi, Arap dünyasının Şam yönetimiyle normalleşme sürecini hızlandırdığının önemli bir işareti. Körfez ülkelerinin liderlik ettiği bu hamle Suriye’yi bölgesel diplomasiye geri kazandırma ve........
© Anadolu Ajansı Analiz
