menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Netanyahu, Trump ile görüşmesinde umduğunu buldu mu?

10 0
09.04.2025

İRAM Başkanı Doç. Dr. Serhan Afacan, dün gerçekleşen Netanyahu-Trump görüşmesinin satır aralarını AA Analiz için kaleme aldı.

***

Gazze'deki katliamlarını tüm barbarlığıyla sürdürdüğü bir süreçte İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 3 Nisan'da resmi ziyaret kapsamında gittiği Macaristan'dan sonra ABD Başkanı Donald Trump'la ikinci defa görüşmek üzere ABD'ye gitti. ABD'ye yapılan bu günübirlik ziyaret, Trump'ın ifadesiyle ABD'ye "girip çıkma" şeklinde gerçekleşti. Trump, 3 Nisan Perşembe günü, Netanyahu ile "çok uzak olmayacak bir gelecekte" görüşeceklerini söylemişti. Buradan hareketle ziyaretin çok önceden planlanmadığı ve Netanyahu'nun apar topar Washington'ın yolunu tuttuğu anlaşılıyor.

Netanyahu Macaristan'a, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) hakkında yakalama emri çıkardığı bir dönemde gitti. Macaristan ise kararı uygulamayacağını açıkladı ve UCM'den çekileceğini duyurdu. Netanyahu bu ziyaretin ardından UCM'nin kararını uygulamaya cesaret edecek bir devlete yakalanmak istemediği için İrlanda, İzlanda ve Hollanda rotası yerine Hırvatistan, İtalya ve Fransa üzerinden ABD'ye vardı. ABD ise UCM'yi oluşturan Roma Statüsü'ne taraf olmadığı gibi İsrail’in Gazze katliamının başat destekçisi konumunda bulunuyor.

Görüşmeye ayağının tozuyla katılan Netanyahu’nun yüzünde yorgun bir ifade ve görüşmelerden istediğini alamamanın hayal kırıklığı vardı. Ziyaret, Trump’ın 2 Nisan’da 185 ülkeye yönelik tarifeler getiren ve İsrail’e uygulanan gümrük vergisini yüzde 17’ye çıkaran kararnameyi imzalamasından günler sonra gerçekleştiği için görüşmede gündem maddelerinden biri de buydu. Netanyahu, Trump’ın kararını tamamıyla desteklediğinin altını çizerek ABD ile aralarındaki ticaret açığını ortadan kaldıracaklarını söyledi ve “Bence İsrail, aynısını yapması gereken diğer ülkeler için bir model olabilir” diye ekledi. Dolayısıyla ABD ile İsrail arasında yeni tarifelere ilişkin bir ihtilaf olmadığı ve Netanyahu’nun Washington’a yaptığı bu alelacele seyahatin arkasında bu konuda bir imtiyaz elde etmenin yatmadığı anlaşılıyor. Diğer üç gündem maddesi için ise aynı şeyi söylemek mümkün değil. Kuşkusuz gündemde öne çıkan ilk madde Gazze ve İsrailli rehinelerdi.

3 Nisan’daki açıklamasında Gazze’deki mevcut durumu “büyük bir sorun” olarak niteleyen Trump, “Neler olup bittiğini konuşacağız, çözülmesini istediğimiz bir diğer konu da bu.” demişti. He ne kadar ABD, Gazze katliamları konusunda şimdiye dek İsrail’e en büyük desteği verse de bir süredir ABD kanadının verdiği mesajlar, bu desteğin bile bir sınırının olduğunu gösteriyor. Netanyahu’nun 50 bin masumu katleden, Birleşmiş Milletlerin (BM) açıklamalarına göre, 18 Mart’ta ateşkesi ihlal ettikten şimdiye dek bin kişiyi öldüren ve 28........

© Anadolu Ajansı Analiz