Suriye’de PKK/YPG’nin son çırpınışları: Fransa terörün yeni hamisi olmaya mı hazırlanıyor?
Türkiye Araştırmaları Vakfından Ahmet Arda Şensoy, Fransa’nın Suriye’de terör örgütü PKK/YPG ile ilişkisinin arka planını, AA Analiz için kaleme aldı.
***
Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu olan YPG'nin sözde dış ilişkiler sorumlusu olan İlham Ahmed'in bir Fransız kanalına verdiği röportajda söylediği sözler, terör örgütünün yeni Suriye'deki pozisyonunun yanı sıra Fransa'nın Suriye politikası ve terör örgütü ile ilişkilerini de tekrar gündeme getirdi.
Ahmed'in açıklamasında, Fransa'nın, Türkiye-Suriye sınırına asker konuşlandırmasının bölgede barışın sağlanmasına yardımcı olabileceğini söylemesi ve buna karşılık Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Christophe Lemoine'nın Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) "Borcumuzun bilincindeyiz" demesiyle bu ihtimalin ne kadar mümkün olduğu sorgulandı. Buna karşılık Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ise "Avrupa'daki bazı küçük ülkeler Amerika Birleşik Devletleri (ABD) askeri olmadan kendileri bölgeye gelip operasyonlar yapabiliyorlarsa veya askeri güç bulundurabiliyorlarsa görelim" ifadeleri ise Fransa'nın Suriye ve YPG politikasının sorgulanmasına sebep oldu. Yaşanan bu gelişmeler ışığında, Fransa'nın Suriye'deki politikalarını ve PKK/YPG terör örgütüyle ilişkisini incelemek değerli olacaktır.
Birinci Dünya Savaşı sonrası İngiltere’yle paylaştıkları Orta Doğu'da Suriye ve Lübnan'a hakim olan Fransa'nın bölgeye yönelik ilgisi o günlerden beri devam ediyor. Fransız sömürge ve manda yönetimi tecrübesinde bölgenin etnik ve mezhepsel ayrımlarının körüklenmesi Lübnan ve hatta Suriye'nin mevcut sorunlarının ana sebepleri arasındadır. Suriye özelinde ise Fransızların birlikte çalıştığı Nusayri azınlığı, Sünni Arap çoğunluğa karşı aktörleştirmesinin Hafız Esed'in Baas partisi içerisindeki darbeler serisi sonrasında ülkeyi Nusayri kimlikli bir Esed rejimine dönüştürmesine bile zemin hazırladığı söylenebilir. Dolayısıyla Fransa 100 yıl önceki politikalarıyla Suriye'de tarihi bir arka plana sahipken bugün benzer emperyal hayallerini sürdürmeye devam ediyor.
Her ne kadar Avrupa’da ABD’den bağımsız bir Avrupa askeri gücü ve stratejik otonomi savunusu Fransa’da yaygın bir yaklaşım olsa da Fransa’nın Suriye politikası iç savaş boyunca ABD’nin gölgesinde hareket etmek oldu. Eski ABD Başkanları Barack Obama ve Donald Trump dönemlerinde ABD, Suriye’de Esed rejimine yönelik hava saldırılarına katılsa da asıl odağı DEAŞ’a karşı koalisyon kurma ve bu doğrultuda PKK/YPG’ye askeri destek vermek oldu. ABD'nin bu politikasının özünde sömürgeci hayallerinden kopamamak kadar Türkiye ile rekabette de bir koz elde etme çabasının bulunduğunu söylemek mümkündür.
Bunlarla birlikte, Fransa Afrika’da eski sömürgelerinden çıkma baskısı altındayken Afrika ülkelerinin özellikle Türkiye ile yakınlaşması Türkiye ile Fransa’yı kriz bölgelerinde karşı karşıya getiren bir durum oldu.
Fransa’nın Suriye’deki kirli geçmişi bunlarla sınırlı değildir. İç........
© Anadolu Ajansı Analiz
