İsrail saldırılarıyla ABD'yi Suriye'de mi tutmak istiyor?
Türkiye Araştırmaları Vakfından Ahmet Arda Şensoy, İsrail'in Orta Doğu'daki yayılmacı politikalarının satır aralarını AA Analiz için kaleme aldı.
***
İsrail, Gazze'deki saldırılarını ocak ayındaki üç aşamalı ateşkes kararına rağmen sürdürüyor. Özellikle geçtiğimiz hafta itibarıyla Gazze'de sivillere, insani yardım görevlilerine ve okullara yönelik saldırılarıyla katliam politikasına yeniden döndüğünü gösteriyor. İsrail'in bir süre aradan sonra Lübnan'a yönelik hava saldırılarına da tekrardan başladığı görülüyor. Ayrıca İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırıları da aralıksız sürüyor. Peki İsrail bu üç cephede gerilimi neden tırmandırıyor? Bu saldırıların İsrail iç politikasından Lübnan, Suriye, Türkiye ve İran'ı da içeren şekilde Orta Doğu jeopolitiğindeki yeri nedir? Son olarak, tüm bu saldırılar ve tırmandırılan geriliminin amacı Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD) bölgede tutmak olabilir mi? Bu sorulara tüm cepheleri ve İsrail iç politikasını kapsayacak şekilde çok katmanlı olarak cevap aramak gerekiyor.
İsrail'in Gazze'de tekrar yoğunlaşan katliamlarının Gazze'nin insansızlaştırılması ve işgalinin yanı sıra İsrail iç politikasında da kritik bir yeri var. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun iç politikada karşı karşıya olduğu sayısız kriz ve 7 Ekim'de aldığı ağır darbe ülkeyi sonsuz savaşlar döngüsüne sokmuş durumda. Mart ayının sonunda bütçe oylama krizi sebebiyle hükümetinin düşmesi ve erken seçim kararı alma riskiyle karşı karşıya kalan Netanyahu, Gazze'ye saldırılarını artırarak bu krizi aşma yoluna gitti. Ocak ayındaki ateşkesi protesto etmek için hükümetten ayrılan Itamar Ben-Gvir, Gazze'de savaşın yeniden başlatılması sonrası bakanlığa geri döndü. Diğer taraftan Netanyahu iç istihbarat birimi Şin-Bet Başkanı Ronen Bar'ı yüksek mahkemenin aleyhte kararına rağmen görevden alarak kendisine ve ekibine yönelik soruşturmaları yönlendirme şansı elde etti. Dolayısıyla Netanyahu'nun Gazze'deki ateşkesi bozarak ve yeni tüm ateşkes girişimlerini reddederek siyasi geleceğini garanti altına almaya çalıştığı ortada. Koalisyonun dağılması sonrası muhtemel bir erken seçimi kaybedeceğine kesin gözüyle bakılması ve hakkındaki davalar dolayısıyla hüküm giymesinin de kaçınılmaz olduğu düşünüldüğünde Netanyahu'nun bu hamlesinin sebebi daha iyi anlaşılabilir.
Gazze'deki saldırıların yanında Lübnan ve Suriye'ye yönelik saldırılar ise bu resim içerisinde Netanyahu hükümeti ve İsrail devletinin bölgedeki yayılmacı politikalarını simgeliyor. Lübnan'daki saldırılar Hizbullah'ın karşı saldırı yapamayacak hale getirilmesi ve ülkenin içinde bulunduğu........
© Anadolu Ajansı Analiz
