ORGAN NAKLİ VE ORGAN BAĞIŞI
Organ Bağışı, kişinin hayatta iken serbest iradesi ile ölümünden sonra organ ve dokularının ihtiyacı olan hastalara bağışlanması kararıdır.
0rgan ve doku nakli, organ veya doku yetmezliği nedeniyle sağlık problemi yaşayan hastalar içinyaşam süresini ve kalitesini arttırmakta ve hayat kurtarıcı nitelikte olabilmektedir. Halen en çok kullanılan yöntem beyin ölümü gerçekleşmiş ya da yaşayan bir insanın organ ve doku bağışı kararı ile temin edilen insan organının kullanılmasıdır. Tüm dünyada yetersiz organ bağışı nedeniyle organ nakli tedavisinin yeterince yapılamaması büyük bir sorundur.
Akdeniz Üniversitesi başarıyla ülkede adından sözettiren böbrek, karaciğer, kalp, pankreas,çift kol, bacak ve uterus nakilleriyle dünyadaki en büyük organ nakli merkezlerinden biri olmuştur.Bugün ülkemizde TC. Sağlık Bakanlığının koordinasyon sistemi çatısı altında çok sayıda kamu hastanesi, özel hastane ve üniversite hastanelerinde çeşitli organ ve doku nakilleri başarı ile yapılabilmektedir.
ÜLKEMIZDEKI ORGAN BAĞIŞI NASIL YAPILMAKTADIR?
18 yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olan her birey hayattayken vücudunun tamamını veya kendi belirttiği organ ve dokularını tedavi, teşhis ve bilimsel amaçlar için bağışladığını vasiyet ederek bu kararını T.C. Sağlık Bakanlığı Ulusal Kayıt Sistemine kayıt yaptırarak resmileştirebilir. Bu şart ve koşulları sağlayan herkes il ve ilçe sağlık
müdürlüklerine, tüm kamu ve özel hastanelere ve organ ve doku nakli merkezlerine başvurarak doku ve organ bağış belgesi alabilir.
Organ bağışı yapan kişi mutlaka yakınlarına bu vasiyet kararını bildirmelidir. Çünkü ülkemizde mevcut uygulamada kişi sağlığında bağış yapmış olsa bile, her beyin ölümü vakasının mutlaka yakınları ile organ bağışı konusunda organ nakli koordinatörleri tarafından aile görüşmesi yapılmaktadır. Kişinin organ bağışı vasiyetinin olması ailenin bu........
© Akdeniz Gerçek
