menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

İbadetlere İlavelerde Bulunmak -3-

9 8
17.08.2024

Hz. Muhammed (s.a.v.) bizim liderimizdir, önderimizdir. Dinimizi en güzel şekilde anlatan yegane kişidir.

Nasıl uygulanacağını bildiren son elçidir. Kur’an’ı en iyi anlayan şahıstır. O’na tabi olmak zorundayız.

“Allah ve Resulü bir iş hakkında hüküm verdikleri zaman, hiçbir mü’min erkek ve hiçbir mü’min kadın için kendi işleri konusunda tercih kullanma hakları yoktur. Kim Allah’a ve Resulüne karşı gelirse, şüphesiz ki o apaçık bir şekilde sapmıştır.” (Ahzap/36) Onu dinlemek durumundayız.

Bize dinimizi getirmiş, bize dinimizi açıklamıştır. O bize her yönüyle üsve-i hasene olmuştur. “Andolsun, Allah’ın Resulünde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.” (Ahzap/21) Ona benzemek, Ona özenmek, Ona öykünmek ibadettir bizim için. Onun gibi davranmak cennete gitmenin ön şartıdır. Onun gibi bir yaşama sahip olmak cehennemden azat olmanın da şartlarından biridir. O olmasaydı bilemezdik, O olmasaydı anlayamazdık, O olmasaydı kavrayamazdık emir ve yasakları.

Zikrettiğimiz ayet ve hadislerde vurgulandığı gibi Hz. Muhammed (s.a.v.)’in tavsiyelerinin veya bildirdiklerinin dışına çıkmamız, kendimize göre ilavelerde veya çıkarımlarda bulunmamız mümkün olmamaktadır. Ruhsat olarak tanınan unsurlar ne ise onlara göre davranmak durumundayız.

Seferi iken namazı kısaltmak bir ruhsat ise namazı kısa kılacağız. Hasta iken oruç bozmak ruhsat ise orucumuzu başka zamanlarda tutmaya çalışacağız. Yolcu iken cuma namazını kılmamanın ruhsat olduğunu bildirmiş ise seferi olduğumuz (vakit, ortam ve imkan bulamadığımız) zamanlarda cuma namazı yerine öğlen namazını kılacağız. Böyle davranmakla dinin aslını da korumuş oluruz. İstediğimiz yer ve zamanda yapmakta olduğumuz kimi ibadetlere nafile de olsa ilavede bulunma hakkımızın olmadığını bir kez daha söylemek istiyorum. Bu konuda yegane hüküm Allah ve Resulü’nündür.

Kimi ibadetlerimiz farzdır, kimi ibadetlerimiz vaciptir kimi ibadetlerimiz de nafiledir. İster farz olsun ister vacip olsun ister nafile olsun ibadetlerimizin tamamını Hz. Muhammed (s.a.v.)’in bize anlattığı ve bildirdiği gibi yapmak bir Müslüman olarak öncelikli görevimizden biridir.........

© Akasyam


Get it on Google Play