menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Var mı dünya'da hikmet, merhamet ve adalet!

13 0
21.10.2024

Hikmet; adaletle hükmetmek, söz ve fiilde isabetli olmak, eşyanın hakikatlerini olduğu gibi bilmek ve onun gereğine göre amel etmek ve cehaletten sakındırmak anlamına gelir.

Bundan başka; Kur’an, Allah’a itaat, dini konularda derin bilgi sahibi olup onunla amel etmek, Allah’ın emirleri ve bu emirlere uyulması hakkında tefekkür etmektir.

Hikmet kelimesi, Kur’an-ı Kerim’de 19 Ayette 20 defa geçmektedir. Bu Ayetlerde geçen "hikmet" kelimeleri, bulundukları Ayetlere göre değişik şekillerde yorumlanmıştır.

"Allah, Peygamberlerden söz almıştı: “Andolsun ki, size kitap ve hikmet verdim..."

Al-i İmran, 3/81

"(Allah) hikmeti (doğru hüküm verme yeteneğini) dileyene (layık gördüğüne) verir. Kime hikmet (doğru hüküm verme yeteneği) verilirse, elbette ona pek çok iyilik verilmiş demektir. Derin akıl sahiplerinden başkası (gerçeği) hatırlamaz."

Bakara, 2/269

Hikmet; Yasin, 36/2. Ayetinde de belirtildiği gibi "el-Hakim olan Kur’an hakikatleriyle donanımlı olmak" demektir. hikmet sahibi olmak Allah’ın emir ve yasaklarının yer aldığı vahiy ile buluşarak derin bir muhakeme ve isabet sahibi olabilme erdemidir.

... Ve

Merhamet; kelime olarak sözlük anlamına bakıldığında, "Bir kimsenin veya bir başka canlının karşılaştığı kötü durumdan dolayı duyulan üzüntü, acıma" şeklinde tanımlanır.

Merhametli olmak başkasının acısını, ıstırabını hissedebilmektir. Bu duygular eyleme dönüştüğünde merhamet gerçek manasına kavuşur. Dolayısıyla merhamet yaşanan acılara oturup üzülmek ve kahretmek şeklinde anlaşılmamalıdır. Kendimizi ıstırap çekenlerin yerine koyabildiğimizde yardım için el uzatmaya gönüllü oluruz.

Allah, merhamet etmeyene merhamet eder mi?

İslam hukukunun temel yönetim ilkelerinden biri merhamettir! Kur’an'da genellikle adalet kavramı ile birlikte zikredilir. Zira merhametsiz adalet, uygulayıcıların elinde zülüm aracına dönüşür.

Merhamet de aynen adalet gibi, bütün insanlarda doğuştan gelen bir duygudur, yani fıtridir!

Merhamet duygusu zamanla ya gittikçe kökleşir ya da yok olur!

Bu da kişinin ilmi derinliği ve yaşantısı ile ilgilidir. Allah, kendisine yakın olanların........

© Akasyam


Get it on Google Play