menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yaratıcı Yazmada Dijital Etki

9 0
17.02.2025

Okumanın insana iyileştirici etkisi olduğunu bilirdim.

Okuyan insan sakinleşir, yazar, düşünür, analitik bir yapıya sahip olurdu. Yazmanın da değişik etkilileri olur. Yazan biri olarak bunu yaşıyorum. Yazmadaki dijital etkiyi de bir örnekle anlatayım. Yaratıcı Yazma derslerinde telefon, tablet, bilgisayar kullanabilirsiniz diyorum. Dijital okuryazarlık, talebenin yazma etkinliğini artırıyor. Demek ki dijital, her dem kötü değilmiş.

Makale fişlerini ekzelde yapan öğrenci, zamandan da tasarruf etmiş oldu. Mesela portre yazacak bir genç, sanatçının yaşamı, sanatı, eserlerini topluca görebiliyor. Bu da onun yazıda malzemelerine ulaşımını kolaylaştırıyor. Dolayısıyla da yazmaya daha çabuk başlıyorsunuz. Bu da sizin dijital okuryazarlığınızı daha görünür kılıyor.

Öğretmenler arası yapılan bir ankete göre; yaratıcı yazmada dijital etki epey fazlaymış. Yaratıcılık ve hayal geliştirmede yüzde yetmiş beş, dil gelişiminde yüzde yetmiş bir buçuk, problem çözmede yüzde altmış dokuz buçuk, analitik düşünmede yüzde elli, sosyal beceride yüzde kırk, motor beceride yüzde otuz üç etki görülüyormuş. Bu da gösteriyor ki dijitalin yazmada etkisi oldukça fazla. Makale fişlemesini ekzelde yapan talebe, dipnot ve okuma alıntılarını pekâlâ elektronik ortamda yapabilir. Makaleyi chatgpt yardımıyla yazabilecek bir öğrenci dijital etkiye maruz kalmış oluyor. Bu da yazmaya ayrı bir hız katacaktır.

Yaratıcı Yazmada elektronik etkiyi ve dijitali konuşurken, dijital okumada da duruma bakmakta yarar var. Dijital okumada da iyi olduğumuzu düşünüyorum. Her ne kadar dijital bir körlük ve çöp durumu yaşasak da iyi bir okur, dijitali iyi kullanır. Nitekim öyle oluyor. Anlık dijital kitap okumada kıta avrupası........

© Akasyam