Üniversiteler ne yapar?
Başlıktaki sorunun cevabı müşküldür. Üniversiteler birçok entelektüel faaliyetin yanında, üretim de yapar. Bu dün de böyleydi, yarın da böyle olacaktır.
Üniversiteler işlevsel olduğu kadar, fikri kapasitesi de yüksek yerler olmalıdır. Mensubu olduğum yapı, bazı hayati fonksiyonel özelliklere de sahiptir. İnsan yetiştirme düzeni, politik çözümler vb. Bunları ifa eden yapıya da üniversite diyoruz. M.Ö. de böyleydi, bundan sonra da sürecektir.
Üniversite kendine yeten kaliteli insan yetiştirme yeridir. Meslek yaşamım boyunca buna hizmet etmeye çalıştım. İlk ve öncelikli görevimiz budur. Bilgili, irfanlı, hikmetli, merhametli, vicdanlı bir eğitim öğretim anlayışımız olmalıdır. Üniversite diploma avlama avcılığı yeri olmamalıdır. Diplomalı cahil yetiştirmek amacımız olamaz. Biz kütük düzelten doğramacı değiliz. Üniversitenin akademik kurumsalı buna hizmet etmelidir. Bundan uzak duramayız. Protokol üniversitesi de olamayız. Kitabi, filozofik, bir o kadar da insani bir üniversite düzeni düşlüyorum. Akademyanın olmazsa olmazı budur. Bilginin kendisi kadar önemli ve öncelikli olan budur.
Üniversite toplumsal taleplere çözüm üretme yeridir. Sokaktaki herşey üniversitede konuşulur. Ekonomi, politik, dil, din, ideoloji, vb. Hepsi bir toplumsal içeriktir. Bir o kadar da hayatidir. Bunların hepsi bir çözüm alanıdır. Fikrin, zikrin, düşüncenin anlam kazandığı yer üniversitedir. Üniversitelerimizin bir kısmı buna hazır........
© Akasyam
