menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kur’an Aynı Zamanda Bir Eleştiri Kitabıdır -1

21 0
01.03.2025

Eleştiri bir insanı, konuyu, eseri yahut bir eylemi doğru ve yanlış yanlarını bulup ortaya çıkarmak amacıyla incelemek, ona kıymet veya değer biçmek gibi anlamlara gelmektedir.

Eleştirel bir düşünme sadece eksiklik, kusur ve hataları bulmaya yönelik bir eylem olmadığı için, olumsuz bir düşünme kabul edilemez.

İslam eleştiri kültürüne gerekli önemi vermektedir.

İslam açık ve tartışmalara alan açan mahiyetiyle, doğmaları, tabuları ve gizemli noktaları bulunmayan bir düşünce yapısına sahiptir.

Eleştirinin varlığı tabuların, dogmaların, kutsallık zırhına bürünmenin önündeki önemli engellerden biridir. Böyle olduğu içinde özgür düşüncenin ve fikri akımların teminatıdır.

Günümüzde eleştiri kültürünün ve eleştiricinin sevimsiz ve antipatik bir hale dönüştürüldüğü görülmektedir.

Özellikle siyasetçilerin eleştirilerini en olumsuz şekilde yaptıklarına şahit olmaktayız. Öyle ki eleştiri adı altında birbirlerine hakareti, küfrü, sataşmayı normalleştirdiklerini görmekteyiz. Topluma örnek olması gereken bu siyasetçilerin bu durumları maalesef durumun vahametini gözler önüne sermektedir.

İslam’ın başlangıçta sahip olduğu eleştiri ve tahammül geleneğini ne kadar tahrifata ve yozlaşmaya uğrattıklarını göstermektedir.

İslam dini düşünce hürriyetine ve bunun ifade edilmesine önem veren bir dindir. Bu nedenle Müslümanlar, başlangıçtan........

© Akasyam