Modern savaşın yeni yüzü: Yapay zekâ ve iletişim teknolojileri
Uydu alarndan yapay zek destekli hedeflemeye kadar yeni teknolojiler, atmalarn yrtlme eklini yeniden tanmlad ve gerek zamanl veri aktarm ile gvenli iletiimi operasyonel baarnn temel unsurlar haline getirdi. Teknolojinin gvenlii belirledii bir ada, Trkiye'nin gelecei bu kritik alanlarda liderlik etme ve yenilik yapma yeteneine baldr.
M.Emin imek / stanbul niversitesi
Son yllarda askeri operasyonlar kkl bir dnm geirdi ve iletiim teknolojileri modern savan belkemii haline geldi. 22 bin kilometrekare alana ve 10 milyon nfusa sahip srail'in 1.6 milyon kilometrekare alana ve 90 milyona nfusa sahip bir lke olan ran'n hedeflerine ve Hamas liderlerine ynelik son operasyonlar ile Ukrayna'nn Rusya askeri slerine dzenledii saldrlar, gelimi iletiim sistemlerinin vazgeilmez roln aka ortaya koydu. Bu durum ayn zamanda bize lke bylklerinin hibir neminin olmadn da anlatyor. Uydu alarndan yapay zek destekli hedeflemeye kadar bu teknolojiler, atmalarn yrtlme eklini yeniden tanmlad ve gerek zamanl veri aktarm ile gvenli iletiimi operasyonel baarnn temel unsurlar haline getirdi.
13 Haziran 2025 tarihinde srail'in ran'a ynelik balatt "Ykselen Aslan" operasyonu, modern savan yalnzca konvansiyonel silahlarla deil, ayn zamanda iletiim ve siber teknolojilerle ekillendii bir dnemi gzler nne seriyor. srail'in ran'n nkleer tesisleri, balistik fze sleri ve st dzey komutanlarn hedef alan saldrlar, siber sava ve istihbarat teknolojilerinin entegre kullanmyla dikkat ekiyor. Trkiye, bu atmann dorudan bir taraf olmasa da blgesel bir g olarak stratejik konumu ve iletiim teknolojilerindeki kapasitesiyle nemli bir aktr. Peki, bu sava iletiim teknolojileri asndan ne anlama geliyor, srail'in ran komutanlarna ynelik suikastlar nasl gerekleti ve Trkiye'nin mevcut durumu ile gelecek beklentileri neler?
srail'in operasyonu, bir hibrit sava rnei
srail'in operasyonu, fiziksel saldrlarla siber savan e gdml yrtld bir hibrit sava rnei. ran'n nkleer tesisleri ve balistik fze slerine ynelik hava saldrlar, ayn zamanda ran'n komuta-kontrol (K2) sistemlerini kertmeyi hedefleyen siber operasyonlarla desteklendi. ran devlet medyas, srail'in siber saldrlarnn enerji ebekeleri, finansal sistemler ve iletiim alarn hedef aldn bildirdi. Bu saldrlar, ran'n internet altyapsnda ciddi aksamalara yol at; rnein, Tahran'daki veri merkezlerinin bir ksm evrimd hale geldi. Buna karlk, ran da srail'e ynelik siber misillemeler balatt. Tel Aviv'deki kritik altyaplar, zellikle enerji ve ulam sistemleri, ran kaynakl datlm........
© Açık Görüş
