Büyük bilgi havuzu ve kritik donelerin güvenliği
Aratrma irketlerinin yapm olduu saha taramalarnda elde ettii sonulara gre dnya genelinde her irketten birinin kurumsal verileri karanlk aa dm durumda. Oysa erken tespit ve proaktif nlemler sayesinde, olas siber saldrlar nlenebilmekte, sz konusu kurum ve irketlerin gvenlii salanmaktadr.
Faruk nalan/ Yazar
Ak kaynak istihbarat (OSINT) kamuya ak, yasal olarak eriilebilen bilgi kaynaklarndan veri toplama, analiz etme ve kullanma srecidir. Bu kaynaklar arasnda sosyal medya platformlar, haber siteleri, bloglar, kamu veri tabanlar, akademik makaleler, irket raporlar, videolar ve grntler gibi eitli veri noktalar bulunur. OSINT'in temel amac, geni bilgi havuzlarndan stratejik kararlar almak iin gerekli olan verileri ortaya karmaktr.
OSINT, tarihi boyunca birok aamadan gemitir. Geleneksel istihbarat yntemlerinden (HUMINT-nsan istihbarat vd.) farkl olarak, 20. yzylda bilgi ve iletiim teknolojilerinin gelimesiyle daha fazla nem kazanmtr. nternetin yaygnlamas ve sosyal medyann hzla bymesi OSINT'i daha eriilebilir, etkili ve de olmazsa olmaz bir veri kayna haline getirmitir. OSINT alannda yapay zek ve makine renmesi teknolojilerinin kullanm giderek artmaktadr. Bu teknolojiler, byk veri kmelerinin daha hzl ve etkili bir ekilde analiz edilmesini salar. Ak kaynaklardan elde edilen verilerin doruluunu ve gvenilirliini deerlendirmek zor olabilir. Yanltc veya sahte bilgiler veri kalitesini olumsuz etkileyebilir. Elde edilen bilgilerin eitli kaynaklardan dorulanmas ve gvenilirlik analizlerinin yaplmas gereklidir. Bilgi dorulama (fact-checking) ve apraz kaynak analizleri bu srecin nemli bir parasdr.
Paylam analizleri
OSINT, istihbaratn eitli alanlarnda bilgi havuzunun en kritik donelerini salamaktadr. 2019 ylnda, Sri Lanka'daki Paskalya saldrlar sonrasnda sosyal medya zerindeki paylamlar analiz edilerek, saldrganlarn kimlikleri ve balantlar hakknda nemli bilgiler elde edilmitir. 2015........
© Açık Görüş
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)