Nefsini kurban et ki aşk'a eresin ey can
Kurban, insann zincirlerini krarak ayak balarndan kurtulmas mesaisinde fevkalde hayat bir ibadettir. Sadakatle ve saadetle Ulu Kap'ya ynelmeyi temin eder. Kapnn eiine dnyev hibir eyle gelinemez. Ne mal ne hret ne de benlik dnyalk namna her ne varsa her ey orada kurban edilmek durumundadr. Pr-ibadet olarak kurban: Nefsini kurban et ki ak'a eresin ey can! diye fsldar daima.
Burhanettin Kapusuzolu/ Yazar
Kurban, varlk ve olu meydannda bir kurbiyet tecellisidir. nsann Hakk'a yzn dnerek kendisine kemlii fsldayan nefsi ile arasn amas, Hakk'a yaknlamas kendisi olma yolunda hakikatli bir adm atmasdr. Btn esrar ile bir ibadet olarak, grnrde pay/lamay ve infak tebarz ettirse de mnda, varln derinliklerindeki cevheri harekete geiren lh arnn kul ve kl olma makamndaki cevabdr. Modern an akl, kurban genellikle ya kutsal bir gne ait gelenekli bir trenin (imdilerde ritel diyorlar) yaplmas ya da ekonomik bir paylam biimi olarak tarif etmeyi tercih etmektedir. Ancak hikmet nazarndan bakan ehl-i dil bir inan eri iin vaziyet, bu ibadette grnenin ardndaki sakl olan ve duyularla alglanann gerisindeki akn tecrbeyi grp idrak etmeyi de gerektirir.
Bir ilim olarak fenomenoloji, eyleri, grndkleri hliyle deil, grnenin tad anlam ile ele almay tembih eder. Bu bakmdan, kurban da yalnzca kurban edilen hayvan, kesen bak, datlan et dzleminde grmemelidir. Gerek u ki kurban; insann varlkla, varln Hakk'a adayp nefsini Yoluna kurban etmesi ile anlamlandrp, marifet yolunda mal ve can ile bulunma ikrarnda ve taliminde olduu idrakini temsil etmektedir.
Kurban, varln hududunda erilen bir tecrbedir ve insann haddini fark etmesidir. Varlk leminde her eyin bir snr vardr. Tabi ki var edilmilerin en deerlisi olan insan da byledir. nk insan, akleden kalp sahibidir ve bahedilen irade nimeti ile snrlarnn dahilinde vehimlerine kar direni ve dirili bilinci ile hareket ederek vehimlerini krma ve ol/ma yolunda seferberdir. Bu itibarla, kurban, her zaman etinden, stnden ve sair unsurlarndan istifade ettii bir varl ibadet kast ile keserken, esasnda Nefs-i Emmare'sini boazlar ve benlik putunu yere serer. Bu noktada nemli olan, fiilin kendisinden ok, fiilin bilinte meydana getirdii gl yankdr. yle ki kurban, kiinin kendisini akn olana yani Mevl'ya adama niyetinin somutlam biimidir. brahim'in smail'i kurban etmeye ynelmesi, bir baba eyleminden ok, teslimiyet tahtnda bir hakikat yrydr.
Merhamet penceresi
Hak uruna, en kymetli olan feda etmenin/edebilmenin mn tecellisi olan kurbann, m'min insann bilin katmanlarndaki yanks gldr. Bu adan kurban ibadeti, birka farkl bilin dzeyinde tecrbe edilir: Niyet, hayvan, bak, kan, et ve infak. Kurban, ekli bir uygulanma biimine sahiptir. Fakat bu ekilde iddet yoktur ve merhamet galiptir. Her ne hikmetse insanlk, bandan beri hayvanlar kesip eti ile beslenir. Bu iddet olmuyor da Kurban ibadetine sra gelince iddet kavram gndem oluveriyor modern zamann ana yemei et olan doyumsuzlar nazarnda.
Vaka, hikmet gzyle bakan iin bu grntler semboldr; mnnn kabuudur. Kurban, bakasna verme eylemidir. Etin datlmas, nefsin vermeye/verebilmeye altrlmasdr. Bu benlikten tekine alan bir merhamet penceresidir. En derin dzeyde kurban, bir feda tecrbesidir. Kii kendinden vazgeer, "ego'yu/ene"yi bak altna yatrr. Bu, tasavvuf anlamda "fen"ya giden bir yoldur. Bu dzeyde, kurban kesilmez; insan kendi iinde erir.
Hak iin en sevileni terk edebilmenin ameliyesi olan kurban, belirli bir zamanda (bayramda) gerekletirilir. Bu zaman, artk sadece herhangi bir saat deil, "rahmet an"dr. badetin mekn bir takdim sahnesidir. nsann bir ibadeti belli zaman ve meknda yapmas, o an ve yeri akn olanla buluturur. Bylece dnya, Hakk'a yaknlamann sahnesine dnr. Kurban da bu anlamda bir "kutsal zaman-mekn" tecrbesidir.
Kurban, cana kymaz; cana dokunur. Varln en derin yerinde bir titreim balatr. O titreim, kalpten geer, ruhta yanklanr ve insan hakikate arr. Her kurban, bir kapdr. Aan, ieri alnr. Yz eviren, darda kalr.
Kurban: Benlikten syrlp hakikate bir yolculuk
nsann varl/n anlamlandrma abas, kk lemi ve byk lem olan kendini bilmesi ve olmas, akletmesi/dnmesi ile balar. Bu derin aba akleden kalbin aydnlatt safahatta esasen hakikate doutur. Yol Onundur, varlk da Onundur. Benlik/ego snrn amayana yol kapaldr. nk benlik/ego, hakikate ve marifete perdedir. Bu perdenin almas mafirete yz dnmeyi getirir. Kurban'n........
© Açık Görüş
