Restorasyonu inşasından uzun sürdü!
YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Isparta kent merkezindeki en eski cami olan Kutlu Bey (Ulu) Camii’nin inşası iki yıl sürdü. Ancak Şubat 2023’te özel bir şirkete ihale edilen restorasyon projesinin 2 yıl olan sözleşme süresi 25 Mart’ta dolmasına rağmen hala bitirilemedi. Çalışmaların aylarca sürebileceğini belirten vatandaşlar tepkili…
Isparta kent merkezinde bulunan tarihi Kutlu Bey (Ulu) Camii’nin geçmişi 14. yüzyıla uzanıyor. 1889’da yıkılan cami, daha sonra yeniden inşa edilerek 1904 yılında ibadete açıldı. Kentin en eski camisi olarak bilinen tarihi yapının yeniden inşası iki yıl sürmüştü. Ancak Şubat 2023’te restorasyona alınarak ibadete kapatılan tarihi camideki çalışmanın 25 Mart 2025 tarihinde bitmesi gerekirken hala tamamlanmamış olması halkın tepkisini çekiyor. Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Akçaylar Restorasyon adlı özel bir şirkete verilen restorasyon ihalesinde uzun süre çalışma yapılmadığını belirten vatandaşlar, Ramazan Bayramı’nda ibadete açılması beklenen Kutlu Bey Camii’ndeki restorasyon çalışmasının ne zaman biteceği konusunda yetkililerden açıklama talep etti.
KENT MERKEZİNİN 600 YILLIK HAFIZASI
Tarihi kaynaklara göre yapımı Selçuklu dönemine kadar uzanan Isparta’daki Kutlu Bey Camii, halk arasında Ulu Cami adıyla anılıyor. Selçuklu döneminde inşa edildiği düşünülen caminin yerinde, Osmanlı döneminde Eğirdir Valisi olan Kutlu Bey tarafından 1429 yılında yeniden inşa edilen cami, kentin güneyindeki Sidre Dağı’ndan getirilen sedir ağaçlarından elde edilen ahşap direklerin üzerinde yükselmiş. Kırma çatılı olarak inşa edilen cami, kadir geceleri ve kutsal günlerde halk arasında yoğun rağbet edilen bir dini mekâna dönüşmüş.
1899’DA YIKILARAK YENİDEN İNŞA EDİLDİ
Isparta Tarihi’nin yazarı Böcüzade Süleyman Sami, halkın Kutlu Bey Camii’ndeki büyük Vav harfinin altında evliyaların toplandığına ve birlikte Hicaza gittiklerine inandığı için burada dua ettiklerini aktarıyor. Yüzlerce yıl ayakta kalan Kutlu Bey Camii’nde 19. yüzyılın sonlarında onarım yapılması gündeme geldi. O dönem Isparta Belediye Reisi olan Böcüzade, 1899 yılında caminin mihrap tarafındaki ahşap direklerin yenilenmesi için başlatılan onarımın, caminin yıkılmasına kadar gittiğini aktarıyor:
YAPIMI 2........© Açık Gazete
