menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Münir Karataş: Dante’nin Cehennemi’ni içimde yaşarken…

19 0
26.01.2025

MÜNİR KARATAŞ – Aslında günlük olaylar üzerine yazmıyorum ama bu konuda birkaç cümle etmezsem içimdeki yangını söndüremeyeceğim. Kartalkaya yangını beni derinden etkiledi.

Bu trajik olay, sadece bir “otel yangını” değildir. Denetimsizlik ve yasal düzenleme eksikliklerinin nelere mal olabileceğini açıkça gösteren bir “ibret” tablosudur. Ölümler otel yönetiminin -son haberler de görüldüğü şekilde- sorumluluklarını yerine getirmediği, yetkililerin ise göz yumduğu bir sistem nedeniyledir. Bu çarpık sistemin insan hayatını değersizleştirmesi sonucunda da böyle derin acılara neden olması kaçınılmazdır.

Üstelik yangının ardından yapılan haberler, yalnızca bu otel özelinde değil, genel olarak ülkemizdeki yapıların bu yazıyı yazarken Konya da bir bina çökmüştü- denetim eksikliklerini ortaya koyması açısından çok önemlidir.

İzlediğim haberler, sosyal medya paylaşımlarındaki görüntüler alevlerin ortasında, insanların hayatta kalma içgüdüsü ile verdiği mücadele, trajik bir cinnet ortamına dönüştüğünü gösteriyordu

Dumandan kaçmak için kendini pencereden atanlar, çarşafları birbirine ekleyerek aşağıya inmeye çalışanlar, kilitli kapıların ardında yardım bekleyenler, yakınlarıyla görüntülü konuşmaya çalışanlar…

Koridorlarda birbirine yardım edemeyenlerin acı dolu hikâyeleri, akabinde “bir sıra halinde dizilmiş“ yetkililerin -sanki Mars gezegeninde bir felaket yaşanmış da biz aslında “insani sorumsuzluk” gereği açıklama yapmak için toplandık denebilecek “sakil” duygusuzluğun, kameralara yansıyan dehşetli anlatısı olarak insanların çaresizliğini ve bu çarpık sistemin “duyarsızlığını” örtemedi.

Dante’nin Cehennemi, İnsanlığın Cezası mı?

Grand Kartal Otel’de yaşananlar, Dante’nin İlahi Komedyasında tasvir edilen cehennem betimlemelerinin günümüzde modern bir yansıması gibiydi.

Bu anlar, benim zihnimde adeta Dante’nin cehennem katlarındaki ruhların acıları gibi, bir düzenin kurbanı olmuş bireylerin trajedisini canlandırıyordu.

Burada cehennemi yaratan, yalnızca alevler değildi. Asıl cehennem, ihmalkârlığın ve çıkarcılığın yaktığı “vicdanlarda” saklıydı.

Dante’nin cehennemi, “bireysel günahların” bir aynasıdır. Ancak Grand Kartal Otel’de yaşananlar, “kolektif bir günahlar zincirini” ve insanlık olarak taşıdığımız........

© Açık Gazete


Get it on Google Play