menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bir aydınlık savaşçısı

9 0
08.04.2025

Mitoloji ve İkonografi, kalbürüstü şairliğini bile 'yeterince devrimci ve eyleme yönelik' bulmadığı için askıya alan, yazar, eleştirmen ve sanat tarihçisi Bedrettin Cömert'in ders notlarından yararlanılarak onun hatırasına hazırlanmış bir 'tribute' kitabı.

Yaşı yetenler hatırlayacaktır, Bedrettin Cömert, yurdun dört bir yanında, her gün karanlık oyunların oynandığı, gencecik hayatların soldurulduğu günlerden birinde, 11 Temmuz 1978 günü sabah 8:30’da, kurşun yağmuruna tutularak katledilmişti.

Göz okşayan görsel yeniliklerle yeniden basılan Mitoloji ve İkonografi, onun aziz hatırasını taşıdığı gibi, o dönemin umut kırıcı karanlığına inat tutuşturulmuş bir meşale olarak hala hayatımızı ışığa boğuyor.

SANAT TARİHİNE ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Çoğu kez yaptığım üzere kitaptan önce kısaca yazarından söz edeyim.

Bedrettin Cömert de sayısız aydın gibi yolu, soruşturma ve işkence odalarından geçenlerden. Diyarbakır'daki işkence seanslarından beş yıl önce, 1972'de Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde öğretim görevlisi olarak atanmış, burada verdiği "Giotto ve San Francesco Geleneği” başlıklı doktora tezinden sonra Sanat Tarihi doktoru olmuştu.

Yaptığı çeviriler bir yana, 60'lar ve 70'lerde Forum, Yansıma, Gelecek, Varlık, Soyut, Yeni Ufuklar ve Yeni Ortam dergilerinde şiirlerini yayınlamıştı. Şairliği tamamen bıraktı, ardından dikkatini ve mesaisini eleştiri alanına kaydırmıştı. Çevirdiği en ünlü ve kıymetli çalışma, Gombrich’in Sanatın Öyküsü'ydü. Giotto'nun Sanatı ve Croce'nin Estetiği gibi kitapları sağlığında çıkmıştı. Eleştiriye Beş Kala isimli çalışması ise ölümünden sonra Hasan Hüseyin'in düzenlemesi ile yayımlanmıştı.

İNSANLIĞIN BAĞLARI VE GÖRSEL YANSIMALARI

Mitoloji üzerine her düzeye hitap eden bir hayli kaynak var. Ama mitoloji ile ikonografiyi bir araya getiren, sade, ve anlaşılır olduğu kadar ele aldığı konuları pratik bir biçimde sunan bir başka kitap var mıdır, bilmiyorum.

Minimalist üslubu (ders notlarından derlendiği için öğretici ve kolay anlaşılır olmalıydı kuşkusuz), farklı konularda adı geçen sanat eserlerine dair renkli fotoğraflarıyla ayrıca göz alıcı bir kitap Mitoloji ve İkonografi.

Kitabın ikonografi bölümüne ayrıca dikkat çekmek isterim.

Semavi dinlerde sıkça geçen kavram, kişi, olay ve rivayetler, bu konularla ilgili okurlar için kısa ama öz bilgiler veriyor.

Bu kitabın varlık nedenlerinden ve yıllar içinde büyük emek veren isimlerden biri olan Bedrettin Cömert'in öğrencilerinden Sacit Pekak da özel bir teşekkürü hak ediyor.

Yazımı, yayıncısının bu kitabın tanıtımı için hazırladığı metinden kısa bir ifadeyi ödünç alarak noktalayayım:

"Bedrettin Cömert’in Mitoloji ve İkonografi isimli kitabı, insanlığın bağlarını ve bu bağların görsel yansımalarını keşfetmek için bir fırsat, temel bir kaynak."

Mitoloji ve İkonografi / Bedrettin Cömert / Yapı Kredi Yayınları


Sis ve Gece'den Yırtıcı Kuşlar Zamanı'na Ahmet Ümit

Ahmet Ümit, yayımlanmış yirmi beş civarında kitabında yarattğı karakterleri, okurda müptelalık oluşturan tarzı........

© 9 Eylül Gazetesi