menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İklim Kanunu sorunsalı

9 1
19.04.2025

Şimdilik diyorum, çünkü ileride bu kanunun aynı şekliyle yeniden ısıtılıp Meclis’e getirilmeyeceğinin bir garantisi yok.
Peki, çevreciler, uzmanlar, STK’lar ile muhalefet partilerinden CHP, DEM, EMEP ve TİP neden bu kanuna şiddetle karşı çıktı?
Gelin, hep birlikte anlamaya çalışalım.

Kanunun amacı iklim değişikliği ile daha etkin mücadele etmek, 2053 yılı için belirlenen “sıfır emisyon” hedefine ulaşmak ve Paris Anlaşması çerçevesinde verilen sözlerin tutulması olarak belirlenmişti.
Kağıt üzerinde hepimizin hemfikir olduğu ve desteklediği hedefler bunlar. Türkiye’nin işlevsel ve etkin bir İklim Kanunu’na hemen şimdi ihtiyacı var.
O zaman itiraz neye?
Kanunun açıklanan hedefiyle, tasarıda yer alan maddeler birbiri ile uyuşmuyor.

Yasanın doğa ve halk yararını gözetmek yerine karbon piyasasının kazancını önceliğine alması en çok eleştirilen noktaların başında geldi. Sivil denetim görevini üstlenen STK’ların ise sürecin dışında tutulması önemli bir eksiklikti.
Kanunda biyoçeşitlilik ve adil geçiş sağlam bir temelde güvence altına alınmıyor.
Amacı “iklim değişikliği ile mücadele ve sıfır emisyon hedefine ulaşmak” olarak açıklanan kanunda, iklim krizinin baş suçlusu olan fosil yakıtlardan nasıl çıkılacağına dair net bir yol haritası yok!
Özel sektöre her ne kadar karbon emisyonlarını izleme ve raporlama zorunluluğu getirilmiş olsa da emisyon azaltımına yönelik bir hedef koyulmamış. Dolayısıyla karbon emisyonlarını azaltmayan şirketler için bağlayıcı ve caydırıcı yaptırımlar söz konusu değil.
Karbon ticaretinden elde edilen gelirin halk veya doğa yararına kullanılmak yerine özel sektörün yeşil dönüşümüne aktarılması öngörülüyor.
Yeşil dönüşüm de önemli, diyeceksiniz. Haklısınız. Ancak kanunda bağımsız, objektif ve şeffaf bir denetim mekanizmasının olmayışı, işleyiş açısından endişe yaratıyor.
Temennimiz en kısa zamanda kanun teklifindeki eksikliklerin giderilmesi; STK’ların da sürece dahil edildiği yeni bir İklim Kanunu’nun hazırlanarak hayata geçirilmesidir.

*********************************************************************

WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) İklim Kanunu’nun geri çekilmesinden sonra yaptığı yazılı açıklamada, bu gelişmenin güçlü ve etkili bir yasa yapmak........

© 9 Eylül Gazetesi