menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Biri bile saldırmadı

8 1
06.04.2025

Dün 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü’ydü… Maalesef bu 4 Nisan’ı, önceki yıllardan daha karanlık bir tabloyla geride bıraktık. Çünkü ülkemizde artık sokaktaki sahipsiz hayvanların yaşam haklarını koruyacak bir yasa yok. Tam tersine hepsinin toplanmasını öngören; öldürülmelerini kolaylaştıran şartlar yeni yasayla sağlama alındı.

Sokak köpekleri birçok ilde “tehlikeli” oldukları gerekçesiyle toplanıyor. Peki, sokaktaki tüm köpekler, gerçekten tehlikeli mi?

Sizin de dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama 19 Mart’ta başlayan protesto ve yürüyüşlerde birçok sokak köpeği insanların arasına katılsa da, bir tane bile “köpek saldırdı” türünden olay yaşanmadı. Tam tersine insanlarla birlikte yürüdüler. Hatta biber gazından etkilenen sokak köpekleri bile olmuş. Buna rağmen, hayvanlar panik içinde yanındaki insanı ısırmamış; can havliyle saldırmamış!

Hani tüm sokak köpeklerinin tehlikeli olduğunu savunuyorlar ya; bu kadar kalabalık, hareketli ve gürültülü ortamlarda bile hiçbir köpeğin kalkıp bir insanı ısırmamasına ne diyeceğiz?

Demek ki neymiş? Tüm köpekler tehlikeli değilmiş. Tüm sokak köpekleri insanları ısırmaya meyilli değilmiş. Demek ki köpeklerin çoğu, insanlardan zarar görmedikçe saldırmıyormuş.

İşte tam da bu yüzden uysal ve insanlarla yaşamaya alışkın köpeklerin toplanıp barınaklara kapatılmasını kabul etmiyoruz.

Günahsız ve masum canların önce özgürlüğünden, sonra da yaşamından olmasına isyan ediyoruz.

Her zaman şunu savunuyoruz; agresif, ısırma yapmış, çevresindeki insanlar ve hayvanlar için tehlikeli olduğu belirlenen köpekler sokaklarda olmamalıdır. Ama bunun dışında kalan sosyalleşmiş ve evcilleştirilmiş sokak köpeklerinin yaşam hakkına kastetmek haksızlıktır, zulümdür.

Masum olanın, suçsuz olanın cezalandırılmasına karşıyız.

İnsanlar için adalet istediğimiz kadar hayvanlar için de adalet istiyoruz. Çünkü adalet kavramının sadece senin benim için değil, bu dünyadaki tüm canlılar için geçerli olması gerektiğine inanıyoruz.

Derdiniz popülasyonu azaltmak, sahipsiz köpek kalmamasını sağlamaksa........

© 9 Eylül Gazetesi