Türkiye’ye ne olacak?
Singapur’da, 9-10 Nisan tarihlerinde düzenlenen bir konferansta, 50'ye yakın ülkeden kıdemli hukukçularla bir araya geldik. Uluslararası Barolar Birliği'nin (IBA) düzenlediği uluslararası uyuşmazlık çözümü odaklı konferansta Singapur Anayasa Mahkemesi Başkanı, Singapur'un 1965'ten 2025'e üçüncü dünya ülkesinden birinci dünya ülkesine terfi etme ve milli gelirini 500 dolardan 90 bin dolara çıkarma başarısının temel taşının hukukun üstünlüğü olduğunu anlattı. Fakat bunun yolunun rüşvet ve yolsuzluğa karşı sıfır toleranstan geçtiğini söylemedi. Çünkü, Singapur’da yolsuzluk ve rüşvetten bahsetmek bile hoş değil.
Öte yandan, konferansa katılan hukukçuların hepsinin ortak bir endişesi vardı. Bu endişeden kaynaklanan ve Türkiye’den tek katılımcı olan bana yönelttikleri ortak soruları da şuydu: “Türkiye’ye ne olacak?”
Bayrağındaki beş yıldız “demokrasi, adalet, barış, refah ve eşitlik” ilkelerini temsil eden Singapur’da 1980’lerde evlerin bir kısmında tuvalet ve kanalizasyon yoktu. Üçüncü dünya ülkesi Singapur’u dünyanın refahı en yüksek ülkelerinden biri haline getiren, bazılarının “modern diktatör” dediği, İngiltere’de hukuk okuyarak avukat olan Lee Kuan Yew. Lee’nin başarısının sırrı, hukukun üstünlüğüne ve liyakate ileri derecede saygılı, yolsuzluğa karşı sıfır toleranslı olması.
Şiddet ve korkutma yerine kamusal eleştiriyi riskli bir hale getirerek muhalefeti bastırmayı başaran, Lee Kuan Yew’in taktiklerinden biri, siyasi........
© 9 Eylül Gazetesi
