Neden mi bol bol ağaç dikmeliyiz
İnsanlık, dünya, bilim, eğitim, kültür ve varoluş konusunda önemli çalışmalar yaparak tarihe geçmiş kişiler bakın ağaçlar, ormanlar için neler söylemişler.
6’ncı yüzyılda Çin’de düşünceleri ve tavsiyeleri ile üstad ve bilge diye anılan Lao-Tsu, “Ağaç diken sonsuzluğu inanıyor demektir”, Mevlana “Ağaçlı köyü sel basmaz”, İspanyol romancı, şair ve oyun yazarı Miguel de Cervantes Saavedra, “Ağaca sarılan gölgesiz kalmaz”, 12 yıl Amerika Birleşik Devletleri Başkanı görevi yapan Franklin Roosevelt, "Bir ulusun uygarlık düzeyi, üzerinde yaşadığı toprakları ağaçlandırmasıyla ölçülür", UNESCO’nun 2002 yılın dünya şaairi ilan ettiği Nazım Hikmet, “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine. Bu hasret bizim”, Amerikalı oyun yazarı ve romancı Thornton Wilder “Ağaç dikmek, yapabileceğimiz şeyler arasında bencillikten en uzak olanıdır. Dünyaya çocuk getirmekten de saf bir eylemdir” Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, “Ormansız ve ağaçsız toprak vatan değildir”, Fransız romancı, deneme yazarı ve eleştirmen Marcel Prevast “Ağaç geçmişi geleceğe bağlar, size sabrı öğretir, beraber yaşamanın, faydalı olmanın zevkini verir”, Arap Ata Sözü, “Çöle düşen ağacın kıymetini bilir”. Daha pek çok insanın anlamlı sözleri var ama bu kadarı yeterli olur sanırım. İşte bu nedenle bol, bol ağaç dikmeliyiz, ormanlarımızı çoğaltmalıyız. Nisan ayı sonuna kadar ağaç dikerek yaşam kalitenizi arttırın şeklindeki yazılarıma devam edeceğim.
YÜZDE 92’Sİ İNSAN KAYNAKLI
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yaptığı araştırmalarda orman yangınlarının yüzde 92'sinin insan kaynaklı olduğunu tespit etti. Maalesef sorumsuz insanların rastgele attığı sigara izmaritinin yol açtığı orman yangınları oranı yüzde 44, çoban ateşi yüzde 13, tarla ve bahçe temizliği yüzde 12, piknik, yabancı turistler, kampçılık, avcılık yüzde 11 ve yüzde 12'si ise KASTEN YAKMAK SONUCU, yani arazi açmak için. Orman yangınlarının sadece yüzde 8'i........
© 9 Eylül Gazetesi
