menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İZMİR’DE KURULDU TÜRKİYE’NİN GURURU OLDU

3 10
yesterday

Ege Orman Vakfı kurucusu Cem Bakioğlu, “Ormanları korumak bu topraklarda yaşayan herkesin milli ve insani görevidir” diyor.

Küresel ısınma halk arasında iklim krizi diye bilinen dünyanın aşırı ısınmasına çözüm getiren ormanlaştırma projeleri, dünyayı tehdit eden çevre sorunlarının çözümüne sürdürülebilir çalışmalarla katkıda bulunmayı görev bilerek İzmir’de 1995 yılında kurulan Ege Orman Vakfı, Ulusal ve Uluslar arası çalışmalarıyla Türkiye’nin gururu oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzaladığı protokoller çerçevesinde ağaçlandırma çalışmalarını İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale, Ankara, Adana, Kırıkkale, İzmit, İstanbul, Hatay, Elazığ, Adıyaman, Eskişehir, Bursa, Mersin, Sivas gibi bir çok ilde bağışçılarının desteği ile yeni ormanlar oluşturmaya devam ediyor. Avrupa Birliği ve Türkiye'deki Bakanlıklar tarafından finanse edilen birçok bölgesel, ulusal ve uluslararası projenin bir parçası olan UNCCD'nin (Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi) paydaşı, Can Europe’un (Uluslararası İklim Eylem Ağı) üyesi ve Türkiye’de orman köylüsü ile birlikte karbon yutak alanları (Karbondioksit gazını atmosferden emerek depolayan doğal veya insan yapımı sistemlerdir) Dünyanın aşırı ısınmasına neden olan karbondioksit gazını yok eden en önemli sistem ormanlardır.

ORMANLARI YAŞATMAK İÇİN EĞETİMLER VERİYOR

Ege Orman Vakfı, kurulduğunu günden bu yana ağaçlandırma projelerinin yanı sıra doğa eğitimleri ve farkındalık çalışmaları ile onbinlerce kişiyi bilinçlendiriyor. Doğayı seven ve koruyan nesiller yetiştirmek amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile yaptığı iş birliği kapsamında tüm il ve ilçelerde eğitim kurumlarına yönelik ekoloji (canlıların birbirleri ve çevreleri ile olan ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır) eğitimleri gerçekleştiriyor. Eğitim çalışmalarında insanların ekolojik okuryazarlığa sahip olabilmeleri için ana okulundan, üniversiteye tüm öğrenciler ve yetişkinlere yönelik her düzeyde eğitim programları var, üstelik eğitim içerikleri ve metotları dijital çağ ile uyumlu. Eğitim faaliyetlerinde Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları olmak üzere iklim değişikliğine uyum ve adaptasyon, sera gazı emisyonlarının azaltılması, orman ekosistem hizmetlerinin sürdürülebilirliği ve doğal varlıkların koruma, kullanma dengesinin öğretilmesi başta geliyor. Eğitimler yaşayarak ve yaşatarak uzman kişiler tarafından program ve yöntemler........

© 9 Eylül Gazetesi