menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Son iki yılın siyasi bilançosu, iktidarı ayakta tutan ne?

9 0
12.01.2025

Son iki yılın siyasi bilançosu

İKTİDARI AYAKTA TUTAN NE?

Cumhurbaşkanlığı, TBMM seçimi, mahalli idareler seçimlerinin sığdığı son iki yıl içinde pandemiye, ülkenin 11 vilayetini yerle bir eden deprem felaketine, deprem sonrasında yaşanan sui-idareye, cumhuriyet tarihinde görülmemiş oranlara ulaşan enflasyona rağmen iktidarı hala 0 un üstünde tutan güç nedir?

Bu durum tek başına dinci cemaat tarikat ve vakıf örgütlenmesi ile açıklanamaz. Tamamen iktidarın aparatı haline gelmiş devletin mülki- idari – kazai teşkilatının desteği de bunu açıklamakta yetersiz kalır.

Sanırım 9 Ekim 2019 tarihli şu satırlar Türkiye’de iktidarı ayakta tutan gücü gösteriyor:

“ I don’t want to be responsable for destroying theTurkish- economy- and I will… Dont be tough guy. Don’t be a fool. I will call you later.”

28. DÖNEM MECLİS’İN OLUŞUMUNUN BELİRLEYİCİLERİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi2 Haziran 2023 günü ilk toplantısını yaptı. Anayasaya göre TBMM üye tam sayısı 600'dür.

Anayasaya göre TBMM, 14 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte yapılan seçimlerle teşekkül etmiştir. Seçimler yasama meclisi seçimlerinden ziyade yürütmeyi tek başına temsil eden Cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanmıştı. Bunun nedenini biliyoruz: yeni siyasal rejim yürütmenin üstünlüğüne dayanmaktadır. Kuvvetler ayrılığına değil.

2023 milletvekili seçimlerinin ikibelirleyicisi vardı. Birincisi görevdeki Erdoğan’ın yeniden yeniden seçilme isteği öteki ise zayıf partilerin AKP veya CHP'nin başını çektiği ittifaklardan birine tutunarak meclise girme isteği.

Bu isteğin tatmin edilmesi için ideolojik bir tutarlığa gerek yoktu.Bu nedenle adı Hizbullah ile anılan Hüda-Par ile Ecevit'in DSP’sini aynı karede görebildik.

Dahası, AKP’yi siyonistişbirlikçilikle suçlayan Necmettin Erbakan çizgisini devam ettiren YRP’ninson dakikada iktidar blokuna transferi önemliydi. Yeniden Refah Partisi oyları,yurt dışından gelen oyların çoğunlukla AKP cephesinde olması ve Sinan Ogan'ın transferi Cumhur ittifakı adayının seçimi kazanmasında belirleyicileri oldu.

Siyasi statüko değişmedi.

PARLAMENTODA TEMSİL EDİLEN PARTİLERİN GÜÇLERİ

28. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk toplantı gününde yürütme gücünü kazanan (cumhurbaşkanlığı) AKP'nin tek başına bir yasama çoğunluğu yoktu. AKP’nin 268 milletvekili, müttefiki MHP’nin 50 milletvekili vardı. Şartlı destekçi YRP 5 milletvekili kazanmıştı.

Ittifak içinde tek başına Seçime giren BBP meclise temsilci gönderemedi. Parti başkanıDestici herhalde kendisine gösterilen sırayı beğenmemişti.

En doğrusunu Erbakan'ın oğlu yaptı. İttifak içinde yer almasının “karşılıklı faydaya” dayandığını gösterdi. İktidarı CHP'ye kaptırmamak ve partisini meclise sokmak dışında bir amaçları olmadığını somut bir şekilde ortaya koydu.

AKP listelerinde yer almayarak özerkliğini korumuş oldu. Bu mesafeli bir işbirliği idi.Başarılı olunca AKP'ye ve diğer sağ partilere karşı pozisyonu güçlendi.

DSP genel başkanının milletvekili seçilmek dışında bir amacı olmadığı zaten biliniyordu. Milletvekili rozeti eşi tarafından takılırken çift çok mutlu görünüyorlardı.

2024 MAHALLİ İDARELER SEÇİMLERİNDEN BU YANA

Bu seçimlerde CHP’nin aldığı oy 8, AKP 5 idi. YRP %6.1 ile üçüncü parti olmuştu.Arkasından DEM %5.7, MHP %5 oy ile peşpeşe sıraya dizilmişlerdi.

Genel oy düzeyinde alınan sonuç önemlidir. Kazanılan belediye başkanlıklarının sayısı ve hangi vilayetler olduğu başka bir analizin konusu olabilir.

Kılıçdaroğlu’nun “Millet İttifakı” partilerimahalli idareler seçimlerinde ağır bir şekilde başarısız oldular. CHP’nin bu sonuçtan sonra “iktidarı deviriyoruz” rüzgarı çoktan söndü gitti.

Özgür Özel’in “normalleşme” çağrısı istikşafi ayak oyunları ile karşılık buldu. Savuşturuldu. AKP ile siyasette normalleşme olmaz. Siyaset normalleşirse AKP iktidardan düşer. AKP cepheleşmeden beslenmektedir. Netice itibariyle iktidarın amacı ne normalleşme ne de demokratikleşmedir. Sadece iktidar konumunu kaybetmemektedir.

Son seçim anketleri CHP’nin en iyimser tahminle iktidar partisi ile aynı oy oranına sahip olduğunu gösteriyor. Bunca yıpranmışlığa rağmen.

Bu gün itibariyle önümdeki veriler şöyle: AKP 0.2, CHP ), MHP %9.2, DEM %7.5, YRP %5.1, İYİP %4.4, Zafer %4.2, BBP %1.8, TİP %1.5, Saadet %0.8.

DEMOKRATİKLEŞME Mİ?

Son gelişmelerin demokratikleşme ile ilgili olduğunu düşünmek için saf olmak gerekir. İçinde MHP ve AKP’nin olduğu bir hamlenin “siyaset” ile ilgisi olabilir. İnsan haklarına ve temel hürriyetlere dayalı demokratik toplum düzenini geliştirmekile doğrudan ilişki kurmak ise hayalcilik olur. 2002’den bu yana Türkiye’de bu kanımı yanlışlayacak bir gelişme olmamıştır.

PARLAMENTO İÇİ MUHTEMEL GELİŞMELER NELER OLABİLİR?

Devlet Bahçeli daha Esat rejimi devrilmeden ilginç bir hamle yaptı. DEM Partililerle el sıkışma ile başlayan şaşırtıcı gelişmeler, Öcalan'ı DEM grubunda konuşmaya davet ile devam........

© 12punto