İnsanı önceleyen bir kalite anlayışı
Bu günlerde üniversitelerin gündeminde kalite var. Dijitalleşme ekseninde ivme kazanan kalite çalışmaları yükseköğretimde eğitimin niteliğinin çağın gidişine uygun biçimde iyileştirilmesini amaçlamaktadır. Bunun için de dijitalleşmenin getirdiği olanaklardan da yararlanılarak sınırları bilinen, ölçülebilir, yönetilebilir ve de sürdürülebilir bir kalite güvencesi yönetim sisteminin kurulmasına çalışılıyor. Yükseköğretim Başkanlığı ve Yükseköğretim Kalite Kurulu işbirliğinde, üniversite rektörlerinin ve kalite uzmanlarının katılımıyla 31 Ocak 2024 tarihinde İstanbul’da gerçekleşen toplantıda da kalite konusu çeşitli yönleriyle tartışıldı, üniversitelerin bu yöndeki gidişatı sayılarla masaya yatırıldı.
Dijitalleşmeyle birlikte yaşamın her kesitinin yeniden formatlanmasına gereksinim var. Bilgisayar bazlı teknolojik gelişmelerle birlikte bilgi üretim ve yayımının akıl almaz biçimde hızlandığı bir ortamda sınırların belirlenmesi, ölçme, değerlendirme, denetim ve yönetim giderek zorlaşıyor. Diğer yandan da verilerin toplanması, paylaşılması, korunması, sistemli biçimde arşivlenmesi de eskiye göre kolaylaşıyor. Yani fırsatlar var, ama tehditleri de görmezden gelmemek lazım. Dolayısıyla da süreci avantajlarıyla ve dezavantajlarıyla ele almak, olumsuzlukları azaltmak, olumlulukları da artırarak yola devam etmek gerekiyor.
Çoklu üretimin ve aktarımın olduğu yerde fırsatlar artar, ama tehditler de bir o kadar fazlalaşır. Tehditleri önlemek, fırsatları doğru hedeflerle artırmak için sistem kurmak gerekir. Verilerin toplanması, sistemli biçimde arşivlenmesi, gereksinimler doğrultusunda, süreklilik içinde paylaşıma sunulması kalitenin güvenceye alınması ve sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır.
Dijitalleşme özellikle etkileşimi ve de iletişimi güçlendiriyor. Ancak bunun kalite odaklı bir etkileşime ve işbirliğine dönüşmesi için de üretim ve aktarım süreçlerinin sistemli hale getirilmesi gerekiyor. Üniversitelerde üretilen bilimsel bilginin toplumsal yaşama aktarılarak faydaya dönüştürülmesi ciddi öneme sahip. Üniversiteler bir yandan eğitim öğretim kurumları, ama diğer yandan da bilgi üretim ortamlarıdır. Dolayısıyla da üretilen bilginin toplumla paylaşılması, gelişme ve kalkınma hedefleri doğrultusunda faydaya dönüşmesi üniversitenin........
© 12punto
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)