Bilimsel bilginin hayata dönüşmesi için bilim iletişimi projesi
Bilim ve düşünce insanlarıyla toplum arasında her zaman bir mesafe vardır. Eski çağlardan bu yana bilim insanları, düşünürler kendilerini halkın üzerinde konumlandırmış, hatta halka tepeden bakmayı yeğlemişlerdir. “Fildişi kulede kuram üretmek” deyimi de bilim ve düşünce insanının halktan, sıradan insandan uzaklığını anlatır. Bu mesafe nedeniyledir ki bilim ve düşünce insanlarının üretimleri yeterince toplumsal yarara dönüşemeyebiliyor. Özellikle de insan odaklı bilimsel bilginin çoğu zaman halka, sıradan insana ulaşmadığı, onun yaşamına etki yapmadığı bilinmektedir. Halkla empati kurulmadan, etkileşimde bulunmadan üretilen bilginin, gerçekleştirilen düşünsel üretimin gerçek yaşama dokunması kolay değil. Toplumun, halkın, sıradan insanın yaşamıyla temas etmeyen bilimsel bilginin toplumsal faydaya dönüşmesini beklemek de boşuna.
Çoğumuz tanık oluyoruzdur bilimsel metinlerin ne denli karmaşık bir dille yazıldığına. Bazen aklıma takılıyor doğrusu, bilim insanları, aydınlar acaba bilgiyi gizlemek için mi bu denli karmaşık, anlaşılmaz yazıyorlar diye. Dahası bunu nasıl becerebiliyorlar? Öyle ya, insanın kendi anadilinde bu denli karmaşık, anlaşılamaz yazabilmesi özel bir beceri gerektirir. Değil elbet. Burada asıl sorun, bilim insanının, aydının halkı, sıradan insanı yeterince önemsememesi, ona tepeden bakması, kibir takınması. Oysa bilim ve düşünce insanı, halkın bilgiden yoksun bırakılması üzerinden kendisine değer biçmez. Tam tersine, bilim ve düşünce insanı halka ulaştıkça, ona bilimsel ve düşünsel değer aktarımı yaptıkça değer kazanır. Aslı olan bilim ve düşünce insanının kendinden menkul değeri değil, topluma, insanlığa değer aktarımıdır. Bilimin insanal ve toplumsal değere dönüşmesidir asıl olan.
Bilimsel ve düşünsel üretimin çıktılarının toplumsal faydaya dönüşmesi için Yükseköğretim Kurulu oldukça iyi niyetli bir proje başlattı. Üniversitenin toplumla etkileşiminin güçlendirilmesi, kampüslerin halka açılması, bilim ve düşünce insanlarının halkla buluşmasının sağlanması için başlatılan bilim iletişimi projesinin gerçekleşmesi için tüm üniversiteler seferber oldu. Yıllar önce Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde Bilim Kafe adıyla başlatılan uygulamadan da esinlenilerek geliştirilen projenin amacı üniversitelerde gerçekleştirilen bilimsel üretimin çıktılarının topluma aktarımının sağlanarak toplumsal........
© 12punto
