menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hangisi haklı?

14 1
19.02.2025

?Yaşam, zaman zaman çok öğretici oluyor. İnsan, şakalardan ya da imalı sözlerden, hatta bizzat uzayan giden zaman içindeki çeşitli deneyimlerinden, en önemlisi de eleştirilerden inanılmaz, akla hayale gelmemiş çok şey öğreniyor. Ben de bugünkü yazımda, değerli okurlarımla, kendi bilgilenmem bağlamında, haddim olmadan, nelerin nasıl düşünülmesi gerektiği konusundaki fikir kırıntılarımı paylaşmak istiyorum?

?Bugün, mademki katı ciddiyetten uzak, biraz şakacı konuları tartışacağız bu yazıda, öyleyse bir fıkra ile işe başlayalım. Efendim, günün birinde bir araba trafikte ters yola girmiş. Trafik radyosundan, bir aracın ters yola girdiği, tüm sürücülerin dikkatli olmaları gerektiği yönünde bir anons yapılıyormuş. Bu anonsu duyan ters yola girmiş olan araç sürücüsü, bir değil tüm araçların ters yola girmiş olduğunu düşünüp, “Allah, Allah, herhalde anons yanlış yapılmış olmalı” diyerek, başını sallayıp yoluna devam etmiş. Hikâyenin sonunu ben bilmiyorum, sizler tahmin edersiniz.

?İktisat biliminde hemen hemen tüm teorisyenler toplumların geleceklerine dair genellikle kötümser tahminlerde bulunmuşlardır. Bilindiği gibi, bunlardan en ünlüleri Malthus ’tur. Malthus’a göre, dünya nüfus artışı ile gıda maddeleri artışı arasında nüfus artışı lehine dengesizliğin gelecekte kıtlığa ve kırıma yol açacağını ileri sürmüştür. Ünlü Keynes de olumsuz kehanette bulunmuştur. Bilindiği üzere, Keynes’in asıl kehaneti, daha doğrusu öngörüsü İkinci Paylaşım Savaşı ile ilgilidir. Keynes, Birinci Paylaşım Savaş’ı sonunda Almanlara yüklenen yükün intikamının Almanlar tarafından ileride kesinlikle alınacağını ifade etmiş, hatta bu konuda bir de kitap yazmıştır. İleriye ait en isabetli tahmini, krizler ve devrim görüşü ile Marx yapmıştır. Ne var ki, dünya servetinin büyük kısmı az sayıda insanda toplanıp, dünyanın büyük bölümünün yoksullukla mücadele ediyor olmasına rağmen, ana akım iktisat öğretisi kulağının üzerinde yatmış pozisyonda etrafa Nobel ödülleri dağıtım programları tertiplemektedir. Bu sistemin adına da liberalizm, demokrasi ve özgürlük sözcükleri yakışır! Bu konuda ben hep şu........

© 12punto