menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bir ilk: Devlet Sermaye çatışması

15 0
29.01.2025

Günümüzde tanık olduğumuz genel eğilim ulusalcılık ve milliyetçilik akımlarının yükselişi ve sağ siyaset anlayışının yaygınlaşmasıdır. Devletlerin tedricen iç dünyalarına çekilmesi, geçmiş dönemlerde gördüğümüz şekliyle, sermayenin devlete karşı yürüttüğü bir operasyon olmayıp, tam tersi, tarihte ilk kez devletin sermayeye karşı giriştiği politika olarak gelişmektedir. Gerçekten de, tarihin her aşamasında sermaye devinimlerine koşut ve güdümlü olarak şekillendiği gözlemlenmiş olan polimorfik karakterli devlet yapılanmasının bu kez sermayeye karşı otoritesini dayatmaya başladığı gözlemlenmiyor.

Son manzaradan geriye doğru kapitalizmin tarihsel sürecine baktığımızda, bir sistem olarak kapitalizmin, sermaye gereksinimlerine göre şekillendirilmiş devlet olgusunun işleyiş modeli olduğunu görürüz. Ne özelleştirmeler, ne de sermayenin tüm yerküreyi dolaşması kapitalizmin ruhuna aykırıdır. Tam tersi, bizatihi devletin sosyal politikalarla sisteme müdahalesi, sistemin işleyişine doğru fakat özüne aykırı idi; sosyal demokrasi ya da farklı şekilde farklı biçimlere sokulmuş olan uygulamalar da, özünde değişiklik yapılmadan, tıkanıklığı bertaraf amacıyla işleyişi değiştirilmiş, saflığından uzaklaştırılmış şekliyle ‘modifiye kapitalizm’ idi.

İskoç iktisatçılarının inşa ettiği sistemin orijinal haline baktığımızda, küçük devlet, serbest piyasa ekonomisi, denk bütçe, nötr ya da tarafsız vergi sitemi gibi konular, neoliberalizmin dayattığı konularla örtüşmüyor mu? Benzer şekilde, neoliberalizm de, temellerinin atıldığı gerek Walter Lippmann Kolokyumu’nda, gerek Mont Pelerin toplantılarında dile getirilen tezle, yaşanan krizlerin kapitalizme müdahalelerle özünden uzaklaştırıldığı gerekçesine dayandırılarak, sistemi özüne uygun yapılanmayla yeniden yaşama geçirme tasarımı etrafında şekillendirilmedi mi?

Hal böyle olunca, neoliberalizmin kapitalizmin sermaye gereksinimlerine uygun bir durağı olduğu gerçeğini görmemiz gerekmektedir. Bu durum bize şunu ifade eder: birinci olarak, neoliberalizm, yeni bir sistem ya da model olmayıp, sermayenin gereksinimlerine göre sermayenin şekillendirdiği........

© 12punto