menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yolsuzluk ve politik yozlaşma

12 0
23.04.2025

Yazıma başlamadan önce “Yolsuzluk” kavramına açıklık getirmek istiyorum.

Belli yetkilerle donatılmış bir devlet memuruna ileriye dönük bazı işlerin halledilmesi için, önce para ve benzeri ödüller vererek bazı uygulamaları kendi lehine çevirmesi ve bunun sonucunda da devletin zarara uğratılması yolsuzluk olarak kabul edilir. Bazen kamu gücünü elinde bulunduran bir kamu görevlisinin ileriye dönük politik hesapları için siyasi yandaşlarına ihale peşkeş çekmesi de bir yolsuzluktur. Bir yolsuzluğa duyarsız kalmaksa yolsuzluk teşvikinin ta kendisidir.

Bize göre yolsuzluk kavramı özel çıkarların, özel tercihlerin, prestijlerin ya da belli bir grup veya sınıfın çıkarları doğrultusunda kamu gücünün kullanılması ile birlikte istenilmeyen zararlara yol açılacak şekilde yüksek ahlaki değerlerden ve yasalardan kaçınmak için başvurulacak bütün yollardır. Ancak yolsuzluk süreci içinde bu sürece katılanlar hep kazanç elde ederken bu sürecin dışında kalanlar hep kaybetmektedir. Günümüzde yolsuzluğun bu türüne “Merikokrasi” (Başarıya göre terfi sistemi) denilmektedir.

Politik yozlaşma, rant kollama ve yolsuzluk arasında bir illiyet vardır. Bunlar toplumdaki üç önemli hastalıktır.

Politik yozlaşmanın daha çok politik karar alma sürecinin işleyişinde belirgin bir hale geldiği kaçınılmaz gerçektir. Bunun en önemli sebebi ise politik süreçte yer alan aktörler (politikacı, bürokrat, baskı grupları, siyasal partiler ve hükümet) arasındaki ilişkilerin çok net olarak görülememesidir.

Ülkemizde politik yozlaşmanın ne kadar yaygın olduğu ve ne denli derinlemesine hayatımıza nüfuz ettiği açıktır. Ülkemizde piyasa süreçleri politik süreçlere göre daha az kullanılmakta, devamlı yanlış anlaşılmış bir demokrasi, sosyal adalet gibi kavramlar ve teoriler adına politik süreçlerin daha da yaygınlaştırılması çağrıları yapılmaktadır. Siyaset ne en ulvi beşerî faaliyet ürünüdür ne de en yüksek beşerî değerdir. İnsanlığa faydalı, iyi, güzel şeyler yapmanın ne tek ne de en iyi yoludur. Beşerî hayatın her alanı siyasete konu yapılmamalıdır. Politik süreçlerle her sorunun çözmek mümkün olmayabilir. Politik süreçler özellikle iyi........

© 12punto