Sosyal refah ekonomisi
Ülkemiz 1980 sonrası ilkeleri ve kuralları belli olmayan ve adına serbest piyasa ekonomisi denilen bir sürece girdi. Bu süreçle birlikte “ortadirek” denilen işçi, köylü, memur sınıfının serbest piyasa ekonomi ile geliştirileceği söylenmesine rağmen bir müddet sonra baktık ki ortadirek bitirilmiş. Ülkemizde serbest piyasa ekonomisi sınıflar arası uçurumu daha da ağırlaştırdı. 2003’den sonra iktidar üretimi, sanayiyi, tarımı ayakta tutan ve ara mallar üreten orta sınıfı tamamen yok etti.
Serbest piyasa ekonomisi uygulaması bununla da kalmadı, demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların, siyasi partilerin ahlâk ve örgütlenme anlayışlarında büyük revizyonlara yol açtı. Kitlesellikten bireyselliğe o denli hızlı bir geçiş yapıldı ki, bireysellik her alanda kendini göstererek bir yaşam biçimi haline dönüşmüştür. Bu sonuç, toplumsal ve ülkesel sorunlara karşı duyarsızlığı beraberinde getirmiştir. Bu durum ise serbest piyasa ekonomisinin acımasız bir kapitalizmden başka bir şey olmadığını ortaya koymuştur.
Peki, nedir bu işin alternatifi? Bizce alternatif sosyal refah ekonomisidir. Sosyal refah ekonomisi ilkelerinin başında ise “özgürlük, adalet, refah, barış ve güvenlik” gelmektedir.........
© 12punto
