menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Devlet borçlanmasının sosyal ve ekonomik etkileri

10 0
12.03.2025

Modern anlamda ilk kamu borçlanması, yirminci yüzyıl başlarında Birinci Dünya Savaş’ının finansmanı nedeniyle yapılmıştır. Klasiklere göre bütçe denk bütçe olmalıdır. Modern iktisatçılar ve Keynesyenler ise devlet borçlanmasının iktisadi etkileri üzerinde durmaktadır bunun nedenle iktisadi etkilerine göre ayarlanma yapılması gerektiğini savunmuşlardır.

Ekonomik Nedenlerle borçlanma sebepleri

a) Bütçe açıklarının giderilmesi

b) Savunma giderleri için finansman sağlanması

c) Ekonomik dengeyi sağlayıcı ve koruyucu etkiler yaratılması

d) Büyük yatırım ve reformların finanse edilmesi

e) Kaynak dağılımı ve kullanımında etkinlik sağlanması

f) Tasarrufların Belirli Yatırımlara Yönlendirilmesi

g) Vadesi Gelmiş Borçlara Finansman Sağlanması

•Tüketim Üzerine Etkileri :

a) Daraltıcı Etki

b) Genişletici Etki

Devlet borçlanmasının kalkınma üzerine etkisi her şeyden önce fert başına düşen ulusal gelirin artışıyla ilgilidir. Borçlanma yatırımlara yönlendirilebilirse kalkınmaya olumlu etki yapabilir. Dış borçlanma gelişmekte olan ülkelerde iç borçlanmadan daha fazla iktisadi kalkınmaya pozitif etki etmektedir. Dış borçlar başlangıçta genişletici etkiler yaratsa da iyi yönetilmedikleri zaman ödeme süresince daraltıcı etkiler de yapabilir.

•Enflasyonu Artırıcı Etkiler:

•Para Arzının Artması:

Devlet borçlanması, Merkez Bankası'ndan borçlanma veya tahvil satışı yoluyla finanse edilebilir. Eğer Merkez Bankası, devlet tahvillerini satın alarak para arzını artırırsa, bu durum enflasyona yol açabilir. Çünkü piyasada daha fazla para dolaşımı, talep artışına ve dolayısıyla fiyatların yükselmesine neden olabilir.

•Talep Artışı:

Devlet borçlanmasıyla finanse edilen kamu harcamaları, toplam talebi artırabilir. Eğer bu talep artışı, üretim kapasitesini aşarsa, arz-talep dengesizliği nedeniyle enflasyon ortaya çıkabilir.

•Beklentiler:

Eğer piyasa aktörleri, devlet borçlanmasının enflasyona yol açacağını düşünürse, bu beklentiler fiyat ve........

© 12punto