Kültür
İletişimci ve bilişimci bakış açısıyla bir kültür tanımı yapmak istedim.
Kültür, insanlığın tarih boyunca ürettiği ve biriktirdiği tüm fiziksel ve düşünsel unsurların bütünüdür. Bu, maddi kültür öğeleri (teknoloji, mimari, sanat eserleri, iletişim araçları vb.) ile manevi kültür öğelerini (dil, inançlar, değerler, normlar, bilgi sistemleri vb.) kapsar.
Bu bağlamda kültür, insanlığın bilgi ve anlam yaratma sürecinde ürettiği tüm maddi ve manevi varlıkların bir toplamıdır ve iletişim ile bilişimin evrimi, kültürün biçimlenişinde merkezi bir rol oynamaktadır.
Pek farkında değiliz ama 2020 sadece COVID-19 yılı olmadı. Daha da önemlisi çok önemli bir eşik aşıldı. İnsanlığın ürettiği yapay maddelerin toplam ağırlığı doğanın ürettiği toplam kütle ağırlığını geçti. Artık “fiziksel kültür > doğa”.
2020'de insan yapımı (diğer bir deyişle antropojenik) kütle miktarı, insanlar, hayvanlar ve bitkiler de dahil olmak üzere Dünya'daki tüm yaşamın ağırlığını aştı. Antropojenik kütle veya insan yapımı kütle, insanlar tarafından yapılan cansız katı nesnelerin içine gömülü malzemeleri ifade eden bir kavram.
Küresel biyokütle 1120 Gt(1Gt= 109 milyar metrik ton) kadar. Bu tanım dünya üzerindeki tüm yaşamın kuru ağırlığını ifade eder ve bitkiler, hayvanlar, bakteriler, mantarlar, tek hücreli organizmalar ve ilkel mikroorganizmaları kapsar. Tüm insanlık, küresel canlı biyokütlenin yalnızca %0,01’ini oluştururken,........
© 12punto
