menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İstanbul’un Fethi: Bir büyük tarihsel devrim 572 yaşında!

7 3
30.05.2025

Sadece Türklerin değil insanlığın ve toplumun yaşamında en önemli tarihsel devrimlerinden biri olan İstanbul’un Fethi’nin 572. yıl dönümü…
29 Mayıs 1453 bir çağın kapanıp yeni bir çağın açılmasının da yolunu açmıştır. Tarihsel gelişmelere, meselelere ve olgulara bugünün penceresinden bakıldığında, olaylar içinde bulunduğu dönem ve koşullara göre değerlendirilmediğinde Fethin önemi ve yeri değerlendirirken çeşitli sorunlar da belirebiliyor.
Diğer bir açıdan da Doktor Hikmet Kıvılcımlı’nın 'Fetih ve Medeniyet' (Derleniş Yayınları) isimli eserinde dikkat çektiği gibi; “bir dinin öteki dine karşı zaferi değil, ilerlemenin gerilemeye karşı zaferi” olarak değerlendirmek ve “her şeyden evvel bir insanlık ve medeniyet hamlesi” görmek İstanbul’un Fethi’nin tarihsel bir devrim oluşunu vurguluyor.

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u Fethi’nin 572. yılı kutlu olsun!

Evet, İstanbul’un Fethi’ni kutlamak tüm insanlığın hakkıdır. Hatta daha da öte Kıvılcımlı’nın tabiriyle, “bir dereceye kadar, insan olarak vazifeli sayılabileceği bir tarihsel devrimdir”.

İleri doğru dönen tarih tekerliği Fetih’le ileri bir hamle yapmış, insanlığa yeni bakış açıları ve gelişim olanakları sağlamıştır!



Türkiye’de solun önde gelen isimlerinden, politik önder, kuramcı, yazar Dr. Hikmet Kıvılcımlı, önemini ve değerini koruyan “Fetih ve Medeniyet” eserini 1953 yılında, İstanbul’un Fethi’nin 500. yılında kaleme alır. ‘Günün Meseleleri’ kitap dizisinin ikinci kitabı olarak “Bir Tarih Tezi’nin Işığı Altında İstanbul’un Fethi” alt başlığıyla yayımlanır. Kıvılcımlı’nın 1940’lardan itibaren üzerinde çalıştığı ‘Tarih Tezi’ perspektifinde İstanbul’un Fethi’ne bakışını yansıtır. (Kıvılcımlı, ‘Tarih Tezi’ni 1965’te ‘Tarih-Devrim-Sosyalizm’ adıyla yayınlayabilmiştir.)

Kitabın kapağını Doktor Hikmet kendi çizmiştir. Fatih Sultan Mehmet’i genç bir delikanlı halindeyken gösteren bir resim de bulunmaktadır kapakta. Kitabın iç kapağı ile hemen arkasındaki sayfada ‘Avni’ mahlası kullanan Fatih Sultan Mehmet’in yazdığı bazı dizeler yer alıyor. Bunlardan biri şu şekilde:

“Cümle ehli âlemin mamûresin arzetseler
Ehli fakrin hissesine mülki istigna düşer.’
Avni

(Bütün el âlemin iler tutar nesi var ortaya konsa
Mülksüzlerin payına düşen mülk: Kâinata metelik vermemektir.
Fatih Mehmet)”

‘Tarih Yolu Üstüne Kâbus Gibi Çökmüş Bir Cesedin Kaldırılması’

Kıvılcımlı, kitaba ‘Fetih Bir Memleketin mi? İnsanlığın mı?’ diye sorarak başlıyor. Büyük bir öneme sahip tarihsel bir devrimin belirli bir........

© 12punto