menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kamu- Üniversite- Sanayi işbirliği modeli: Yerelden küresele sürdürülebilir kalkınma

14 21
25.04.2025

Küreselleşmenin hız kazandığı bir çağda rekabet koşulları sürekli değişiyor. Sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabilmek için bu dönüşen konjonktüre uyum sağlamak artık bir tercihten öte, zorunluluk. Bu noktada yerel kalkınmanın sürdürülebilirliği; kamu, özel sektör ve üniversitelerin iş birliği içinde, ekonomik, sosyal ve kültürel politikalar geliştirmesine bağlı.

21. yüzyıl artık yalnızca ekonomik büyüme rakamlarıyla değil; toplumsal refah, çevresel sürdürülebilirlik ve yerel potansiyelin etkin kullanımı gibi çok boyutlu kriterlerle şekillenen bir kalkınma anlayışına sahne oluyor. Türkiye’nin gelişen Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminde üniversite-sanayi işbirliği bu bağlamda güçlü bir yapı oluştururken, yerel yönetimlerin bu sürece aktif katılımı modeli çok daha kapsayıcı ve etkin kılıyor.

Bu üçlü sacayağı – üniversite, sanayi ve yerel yönetim – ekonomik kalkınmayı yalnızca rakamlarla değil; sosyal kapsayıcılık ve çevresel duyarlılık ekseninde de destekleyen bir zemin sunuyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinde bu modelin nasıl ete kemiğe büründüğünü görmek mümkün. Özellikle Adana ve Bursa örnekleri, bu işbirliğinin farklı şekillerde kurgulanabileceğini ve yerelin özgün koşullarına göre çeşitlendirilebileceğini gösteriyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri görevim sırasında proje koordinatörü olarak görev aldığım, paydaşlarımızla birlikte hayata geçirdiğimiz Kamu-Özel Sektör-Üniversite Diyaloğu Projesi, yalnızca teknik değil, yönetişimsel bir yerelde sürdürülebilir kalkınma modeli olarak öne çıkmıştır. Proje, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) tarafından finanse edilmiş ve teknik altlık teşkil eden çalışmalar Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yürütülmüştür. Diyalog sürecinin tüm aşamalarında, Adana’daki tüm paydaşlar arasında katılımcı, kapsayıcı bir işbirliği mekanizması geliştirilmiştir.

Başta Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere; Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi, Çukurova Üniversitesi ve Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi sürece en üst düzeyde katılım göstermiş, emek vermiş ve Adana’mızın gelişmişlik düzeyini daha üst seviyelere taşımak için nitelikli projeler geliştirmiştir. Kamu-Özel Sektör Diyaloğu sürecinin en somut çıktısı; kamu kurumları, özel sektör temsilcileri ve üniversitelerimizin koordinasyon içerisinde birlikte hareket eden bir yapı oluşturmasıdır. Bu güzel işbirliği süreci ve Adana’da oluşturulan kalkınma modeli sonraki süreçte de, birlikte Adana’mızın geleceğini şekillendirmemize imkân sağlaması planlanmıştır.

Adana Büyükşehir Belediyesi sürecin ana paydaşı olmuş; sanayi odası üniversiteler, STK’lar ve kent konseyi ile birlikte aşağıdaki çalıştaylar düzenlenmiştir:

Mevcut durum ve sorunların tartışıldığı, “Adana Büyüme ve İstihdam Gündemini Konuşuyor: Adana’da Kamu-Özel Sektör İletişimi ile Vizyon Tayini” isimli 1. Çalıştay çevrimiçi olarak 13-14 Mart 2021 tarihinde düzenlenmiştir.

Önceliklerin belirlendiği, “Daha Nitelikli İşler ve Daha Yaşanabilir Bir Adana” isimli 2. Çalıştay çevrimiçi olarak 21-22 Haziran 2021 tarihlerinde düzenlenmiştir.

Projelerin seçildiği ve finansman kaynaklarının istişare edildiği 3. Çalıştay 27 Ekim 2021 tarihinde “Adana Projelerini Hayata Geçiriyor” başlığı ile düzenlenmiştir.

Adana Kent........

© 12punto