Rıza Akpolat, hukuk ve iktidar
‘Hukuk iktidarın neyi olur’ sorusu tarih boyunca farklı biçimlerde yanıt bulmuştur. Zira aralarında bir egemenlik, hiyerarşik ilişki kurulursa oradan hukuk beklemek zaten saflık olur. Hukuk orada iktidarın emir eri olur, propagandası olur, kullanışlı bir aparatı olur. Darbe dönemleri başta olmak üzere, kimi karar ve uygulamalarda bu sıkça başvurulan bir yöntem olmuştur. Orada hukuk kalmaz, yasalar ya gözden çıkarılır, ya görünmez kılınır; uygulanacak olan uygulanmaz, ihtiyaç duyulan yasa yoksa icat edilir, ezcümle orada iktidarın hukuku devreye girer ve bütün yasalar rafa kaldırılır.
Geçen hafta ülkece Beşiktaş Belediye başkanı Rıza Akpolat’ın tutuklanmasını konuştuk. İddialar, ifadeler, tutanaklar, olaylar vs..Bütün bunlar meselesinin bir yüzü ve zaman içerisinde detaylarını daha çok konuşuruz. Şimdilik Bahadır Özgür’ün şu soruları aklımızda kalsın:
“Şimdi önümüze bir dosya konuldu ve sadece ona bakıp karar vermemiz isteniyor. Önünü arkasını kurcalayınca bambaşka sorular beliriyor çünkü. Mesela; Beşiktaş’taki çete, nasıl olup da 20 kilometre ötedeki Bahçelievler’de muteber bir şirkete dönüşüyor? Veya iki ay önce özel yasa geçirilerek milyarlarca liralık rant sağlanan bir kişi, neden CHP’li belediyenin sınırına girdiği anda organize suç örgütü lideri sayılıyor?... Bunların hiç birisinin yanıtı o dosyada yok işte. Oysa hikayenin bütünü buralarda gizli.”
Şimdi hukuk ve iktidar arasındaki ilişkiye geçelim ve şu sorularla devam edelim: Gecenin bir yarısı Türkiye’nin en büyük şehrinin ilçe belediye başkanlarından birinin evine baskın yaparcasına güvenlik güçlerini göndermek hukukun neresinde yazıyor? Zaten kendisine yöneltilen sorularda da gördüğümüz üzere(!), süreç kendi içerisinde bitmiş, bir hazırlık........© 12punto
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)