menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Pestisit

19 1
06.02.2025

Sebze üretimi 2024 yılında bir önceki yıla göre %5,6 artarak 33,6 milyon tona, meyve üretimi ise %2,1 artarak 28 milyon tona ulaştı. Üretilen yaş meyve ve sebzelerden 3.4 Milyar USD değerinde 4.2 Milyon ton ihraç edildi. Bu ülkelerin çoğundan alınan pestisit bildirimleri nedeniyle gıda ürünleri ya geri gönderildi ya da imha edildi.

Halk arasında pestisite ilaç deniyor ancak asıl anlamı tarımda kullanılan toksik etkili kimyasal madde. Yani kendi kendimizi kandırıyoruz. Bu kimyasal maddeler yani tarım zehirleri daha daha çok verim alma yani fazla kar elde etme amaçlı olarak kullanılıyor. Türkiye’de hangi pestisitin ne kadar kullanıldığına ilişkin resmi bir istatistik yok. Yalnızca yurt dışına ihraç edilen ürünler üzerinde yapılan testlerden çıkarım yapabiliyoruz. Yani marketlerimizde ve pazarlarımızda envai çeşit renkte ne kadar zehir satılıyor hiçbirimiz bilmiyoruz.

Avrupa Birliği’nin pestisit politikaları ise çok sıkı. Ürünler kabul edilmezse ya olduğu yerde imha ediliyor ya da ülkemize geri gönderiliyor. Burada imha edilip edilmeyeceğini de pestisit miktarının Türkiye’ye uygun olup olmadığı ve ürünleri geri getirme maliyeti belirleyici oluyor. Yani bize yedirmek orada imha etmekten daha karlı ise AB ülkelerinin reddettiği ürünler iç piyasaya veriliyor.

Pestisitin insan üzerinde çok fazla yan etkisi var. Yorgunluk, baş ve vücut ağrısı, kramp, panik atak, titreme, görme bozukluğu, kusma, mide bulantısı, aşırı terleme, baş dönmesi, cilt........

© 12punto