menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Güzel günler ‘dar koridor’da

13 0
28.03.2025

Hepimizin malumu son günlerde gündemimizi son derece tatsız haberler meşgul ediyor. Yaşanan çalkantı ekonomiye de jet hızıyla tesir etti. Bir haftadan kısa bir sürede yaklaşık bir buçuk yıldır bin bir zorlukla biriktirilen rezervlerin en az 25 milyar dolarının kaybedildiği ifade ediliyor. Toplam kaybın ne kadar olacağı ise henüz belirsiz. Sonuç yine faiz artışı, yine enflasyon, yine umutsuzluk.

Demokrasi ve ekonomi arasındaki yakın ilişki

Demokrasi ile ekonomi arasındaki ilişki Antik Yunan’dan beri tartışma konusu. Acemoğlu ve Robinson’ın belirttiği üzere veriler doğru okunup analiz edildiğinde demokrasinin ekonomi üzerindeki olumlu etkisi açıkça görülüyor. Demokratikleşen bir ülkenin ekonomisi 7-8 yıl içerisinde iyileşmeye başlıyor, 15 yılın sonunda ise olumlu bir ivme kazanıyor. Zamanla ekonomi daha da güçleniyor. Demokratik bir sistem benimsendikten 25 yıl sonra kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla % oranında artış gösteriyor.

2000 senesinden itibaren ülkelerin `’ının demokratik olduğu belirtiliyor. Şüphesiz ki her demokratik ülkenin ekonomisi aynı derecede güçlü değil. Benzer şekilde ülkelerin refah oranı, gelişme hızı, ülkelerce sunulan eğitim ve sağlık kalitesi, vatandaşların kamu hizmetlerine erişimi gibi temel faktörler de demokratik ülkeler arasında ciddi ölçüde farklılıklar gösteriyor. Peki demokratik ülkeler arasındaki bu farklılıklar neye dayanıyor? Aklımıza ilk olarak gelebilecek coğrafya, yeraltı zenginlikleri, kültürel farklılıklar gibi çeşitli faktörlerin tamamı farklı ülkelere farklı şekillerde tesir ediyor. Bazı ülkeler galip geldikleri bir savaş sonucu güçlenebilirken, bazı ülkeler galip geldikleri bir savaşın sonucunda zayıflayabiliyor. Acemoğlu ve Robinson’ın geliştirdiği “dar koridor” teorisi zamandan ve coğrafyadan bağımsız olarak bu değişiklikleri anlamlı bir şekilde açıklayabiliyor.

Güzel günler sadece........

© 10 Haber